• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

3 najbolja načina da otkrijete da li vam je kosa zdrava

3 najbolja načina da otkrijete da li vam je kosa zdrava

Pitate se da li vam je kosa zdrava? 

Zdrava kosa je san svake žene koja drži do svog izgleda. Da li vi zapravo znate koliko vam je zdrava kosa?


Realno stanje vaše kose ne možete videti na prvi pogled, ali odgovor možete pronaći lakše nego što mislite – ne morate odmah trčati kod frizera. U nastavku teksta vam predstavljamo tri jednostavna načina koja će vam pomoći da vidite da li je vaša kosa u dobrom stanju ili joj je neophodna dodatna nega.

Test sa vodom otkriva koliko vam je zdrava kosa

Sve što je potrebno jeste da isčupate jednu do dve dlake čiste kose, protrljate ih između dlanova i spustite u čašu sa 2 dl hladne vode. Ukoliko vaša kosa pluta, to znači da je u veoma dobrom stanju. Ukoliko potone na dno za manje od 30 sekundi znači da je spoljni deo dlake potpuno oštećen. Kada je kosa u lošem stanju, teško da ćete moći da je oblikujete po želji. Osim toga, oštećena kosa brzo bledi i boja nakon fabanja nije postojana. Kako biste rešili ovaj problem, stručnjaci savetuju korišćenje hidratantne maske sa amino kiselinama i masnim lipidima koja će negovati spoljašnji sloj kose čineći je sjajnom, glatkom i zdravom.

Rastezanje kose pokazuje oštećenja

U kakvom stanju je vaša kosa možete saznati i tako što ćete pokvasiti jednu dlaku i držati je prstima za oba kraja, te lagano vući ka spolja. Ukoliko dlaka pukne nakon samo malog razvlačenja znači da vašoj kosi nedostaje elastičnosti. Zdrava kosa može se rastegnuti čak za 25% dužine pre nego što pukne. Tokom češljanja, uvijanja i farbanja, oštećena kosa lako puca.

Pregled dlaku po dlaku

Ako biste želeli da na ovaj način otkrijete u kakvom stanju je vaša kosa, najolje bi bilo da nekog zamolite za pomoć. Potrebno je da detaljno, pod jakim svetlom, pregledate kosu od potiljka ka krajevima. Ukoliko primetite kod razdeljka kratke vlasi koje “iskaču” iz kose, to je mlada „nova“ kosa koja polako raste. Ako su te vlasi oštre, nepravilne i primetno ih ima dosta, znači da je kosa oštećena I islomljena.

Pročitajte još:
Top 5 namirnica koje sprečavaju opadanje kose
Kako raste kose