• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Kosa i zdravlje kose kod odraslih

Kosa i zdravlje kose kod odraslih

Promena i zdravlje kose

Svaka promena na kosi i temenu, bilo da se kosa previše masti ili lomi, može i da upućuje na zdravstvene probleme. Tako je pojava sedih najčešće posledica genetike, pa neki mogu početi da sede već sa 18 godina.

Ako osedite pre nego što su vaši roditelji osedeli uzrok može biti anemija, poremećaj u funkciji štitne žlezde ili ipak nedostatak vitamina B 12, ističu stručnjaci.

Perut, kosa i zdravlje

Pojava bele peruti najčešće upućuje na čestu neravnotežu u temenu. Javlja se kao rezultat loše ishrane, hemijskog oštećenja kose ili spoljašnjih uslova.

Ipak, žuta i masna perut nije tako bezazlena kao bela, posebno ako se pojavljuje na rubovima rasta kose. Ako ona ne nestaje ni nakon tretmana sa šamponima protiv peruti, moguće je da se radi o „seboreičnom dermatitisu“, a kod ozbiljnijih stanja zahteva lečenje kortikosteroidima ili lekovima protiv gljivica.

Kosa se proređuje nakon tridesete, kosa i zdravlje

Na svakom temenu se nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu dlaku koja raste 1,2 cm u mesec dana, a nakon što raste od dve do šest godina, ispada. Uskoro je zamenjuje nova dlaka, a u svakom trenutku 85 odsto kose na temenu raste, dok ostatak miruje.

Uzroci pojačanog opadanja kose mogu biti hormonalna neravnoteža, mehaničko oštećenje usled agresivnih tretmana, trudnoća i veliki stres.

Opadanje kose u pečatima, kosa i zdravlje

Kada kosa ne opada ravnomerno, već se pojavljuju kružna i jasno ograničena područja bez dlake, tada se najčešće radi o „alopeciji areati“. Bolesti čiji je uzrok nepoznat, a autoimunog je porekla. Iako nije zarazna ni opasna, alopecija ima psihološke posledice.

OPŠIRNIJE: Alopecia areata – ćelavljenje u pečatima

Muškarci gube kosu sa čela, ženama se kosa stanjuje

U 90 odsto slučajeva kod muškaraca je za opadanje kose krivo genetsko nasleđe, a na to više utiču geni sa majčine nego sa očeve strane.

Proređivanje kose započinje na području oko čela i stvaranjem visokih zalistaka, dok se kod žena opadanje kose zapravo svodi na stanjivanje dlake.

Za razliku od muškaraca, žene retko oćelave. Da li je kosa duga ili kratka nema nikakvog uticaja na brzinu kojom će dlake ispadati.

Za kosu bez sjaja kriva je ishrana

Kao i za ceo organizam, uravnotežena ishrana sa puno vitamina i minerala važna je za zdravlje i lep izgled kose. Rigorozne dijete mogu podstaći opadanje kose i gubitak sjaja. Najvažniji nutrijenti za lepu kosu su omega-3 kiseline, cink, vitamin A te kompleks vitamina B.

Opadanje kose kao nuspojava lekova

Brojni lekovi mogu da imaju nuspojavu u obliku pojačanog opadanja kose, a najčešće se radi o kontraceptivnim pilulama, lekovima koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka, onih za snižavanje holesterola, kao i lekovima koji se koriste u menopauzi.

Antibiotici takođe mogu uticati na opadanje kose, ali čim prestane uzimanje leka, taj efekat prolazi.

Pročitajte više:
Šta je androgena alopecija?
Zalisci su najčešći muški problem