Nega kose zimi je izuzetno važna ukoliko želite da proleće dočekate sa zdravom i sjajnom kosom, a ne suvom i dehidriranom.

Niske temperature, hladan vetar, kao i suv vazduh u zatvorenim prostorijama su tokom zime najveći neprijatelji vaše kose. Stoga je kosi potrebno pružiti dodatnu negu. U nastavku teksta vam predstavljamo 10 saveta koji će čuvati zdravlje vase kose i tokom hladnih zimskih dana.

Top 10 saveta za negu kose zimi

1. Izbegavajte pranje kose vrućom vodom

Poznato je da vruća voda oštećuje i isušuje kosu. Kako biste zadržali vlagu u kosi, te dobila poseban sjaj, perite je mlakom vodom, a ispirajte je hladnom

2. Smanjite upotrebu fena

Tokom hladnih zimskih dana manje koristite fen. Obavezno pre feniranja na kosu nanesite regenerator koji se ne ispira ili sredstvo koje štiti od topline. Najbolje je da kosu operete dan pre i ostavite tokom noći da se suši prirodno.

 3. Nemojte da perete kosu svaki dan

Činjenica je da svakodnevno pranje odstranjuje prirodna ulja s kože glave i uzrokuje suvoću vlasišta i kose. Koristite blagi šampon sa što više prirodnih sastojaka.Stručnjaci preporučuju šampon za suvo pranje ili dečiji puder koji odstranjuje suvišnu masnoću i osvežava kosu.

4. Obavezno koristite regenerator

U hladnim danima najčešći problem su elektricitet i suva kosaStoga, kako biste sprečili elektricitet obavezno koristite regenerator kod svakog pranja kose

5. Nikad ne izlazite napolje s mokrom kosom

Zimi nikad nemojte da izlazite iz kuće ako niste do kraja osušili kosu, jer je mokra kosa sklona pucanju i lomljenju vlasi.

6. Zaštitite glavu šalom ili kapom

Kad izlazite na hladnoću, zaštitite kosu laganim šalom ili kapom, ali ne prečvrsto.

7. Redovno šišanje

Za zimske mesece dobro je pripremiti kosu šišanjem koje će vam pomoći da imate frizuru koja se lako održava. I tokom zime preporučuje se redovno šišanje vrhova.

8. Pravilno perite kosu

Tokom hladnih zimskih dana preporučuje se sledeći redosled kod pranja kose: prvo  nanesite pola kašičice omiljenog ulja na glavu, jojobu, maslinovo ili bademovo ulje. Zatim nanesite regenerator, ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite kosu kosu malom količinom šampona. Na kraju, ponovno nanesite malo ulja na kosu.

9. Koristite avokado

Poznato je da ova namirnica sadrži ulja i vitamin koji blagotvorno deluju na kosu. Izgnječite manji avokado i izmešajte sa kašičicom meda i kašičicom maslinovog ulja. Nanesite na vlažnu kosu i ostavite barem 30 minuta, tada isperite.

10. Maslinovo ulje

Operite kosu toplom vodom, a zatim utrljajte maslinovo ulje i ostavite da odstoji 20 minuta. Potom isperite hladnom vodom.

Pročitajte još:
Na sneg sa zdravom kosom
Kako muškarci vide ženske frizure

Foto: pixabay.com