Presađivanje kose

Presađivanje kose AHT metod je potpuno bezbolnapresađivanje kose procedura pri čemu nema nikakvih otoka čak ni nakon intervencije kada prestane dejstvo lokalnog anestetika.  Prethodne metode kao je što je FUT metoda ili poznatija kao STRIP metoda je bila prilično bolna i invazivna pa se zbog loših rezultata uvek težilo da se metod usavrši i postigne bolji rezultat. 

Linearni ožiljak, otoci praćeni bolom i nošenje konaca 2 nedelje nisu bili jedini problem FUT metode presađivanja kose nego je i sam rezultat bio neprirodan. Kod većine pacijenata nezadovoljstvo se odnosilo isključivo na neprirodan izgled što obavezuje pacijente na  ponovno vraćanje u ordinaciju prolazeći iznova kroz bolnu proceduru.

Najsavremeniji AHT metod presađivanja kose je ne samo izbegao sve nedostatke kao što su bol, otok i ožiljci, već je i produžio vitalnost folikula primenom najsavremenijih inovacija. Uvođenjem novih elemenata u samu proceduru i usavršavanjem metode pri rukovanju ili odlaganju folikula procenat uspešnosti se popeo na preko 91% što je više od bilo koje druge metode koja se danas primenjuje.

Procedura presađivanja kose

Prvi korak je pozvati ordinaciju i zakazati konsultativni pregled. Na samom pregledu se SYS-COS kamerom koja je softverski povezana sa računarom pogleda koja je gustina po kvadratnom centimentru, proceni davajuća regija, uputi u preoperativni tok i isplanira šta bi bilo najbolje uraditi i kako dalje tretirati kosu. Dobija se informacija kako stimulisati postojeće folikule koji su se istanjili da ponovo ojačaju i dobiju željeni volumen i sjaj. AHT ordinacija za presađivanje kose je jedina u regionu koja koristi pomenute elemente što je izdvaja od svih drugih metoda i ordinacija u celom regionu.

presađivanje kose

Analiza kose kamerom

 

Za vreme procedure možete da zatražite pauzu u svakom trenutku u koliko želite da odete u toalet, napravite telefonski poziv ili prosto odmorite od same procedure. Obzirom da je pacijent u ležećem, konfornom položaju retko se desi da se zatraži pauzu jer je sve prilagođeno kako bi se pacijent za vreme boravka osećao udobno.

Po studijama koje su rađene gustina kose u donatorskom delu, odakle se uzima foliku, je između 90 i 110 dlaka po kvadratnom centimentru. Dok u regiji gde se kosa implantuje najčešće se javljaju pacijenti kojima je gustina oko 30-40 dlaka po kvadratnom centimetru pa i manje. Folikul najčešće sadrži 1 do 4 dlake u jednom korenu (folikulu). Za frontalnu liniju biraju se folikuli koji sadrže uglavnoj po jednu dlaku u korenu kako bi izgled bio potpuno prirodan a u središnji  deo se stavljaju folikuli sa 2,3 ili 4 dlake koji doprinose boljoj gustini i nisu toliko uočljivi.

presađivanje kose

Gustina kose na kvadratnom santimetru

presađivanje kose

Soba za AHT proceduru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri samoj intervenciji koristi se specijalna pinceta sa kojom se vade folikuli bez oštećenja. Instrument je dizajniran da pod određenim uglom idealno izvadi folikul a da ga pri tom neošteti. Folikul se zatim odlaže u petrijevu šolju ili odmah ubacuje u implantor u zavisnosti od tipa kože i obima intervencije.

U toku jedne procedure može se nesmetano izvaditi do 3500 dlaka a sve preko toga je rizik da folikul izgubi vitalnost te se svaki broj izvan toga smatra kao beskorisnim. Često se razne klinike služe marketinškim trikovima gde nude smeštaj, veliki broj folikula po primamljivoj ceni ali često iza toga je nešto sasvim drugo. Prioritet svakoga ko želi da uradi bilo koju estetsku operaciju mora da se odnosi na kvalifikovani kadar, u ovom slučaju na doktora koji izvodi presađivanje kose, njegovo iskustvo kao i rezultate koje ima iza sebe.

Presađivanje kose na drugim delovima tela

Osim presađivanja kose postoji mogućnost i presađivanja kose na obrve, uzimanje dlaka i sa drugih delova tela (brade i grudi) i implantovanje u regije gde je dlaka neophodna. U zadnjoj regiji (blizu vrata) dlaka sadrži malo više masnoce u strukturi korena pa se izbegava da se transplantuje stoga se uvek preporučuje dolazak u ordinaciju da se napravi procena da li je donatorski deo dovoljno dobar kako bi se sanirao problem ili se moraju koristiti dlake sa drugih delova tela.

presađivanje kose

Dlake sa brade i sa grudi

presađivanje kose

Transplantacija obrva

 

 

 

 

 

 

 

Od svetske zdravstvene organizacije 2011-te godine odobrena je upotreba robota ARATAS čiji je instrument za vađenje dlake (panč) većeg promera  i traumatičniji za kožu nego kada se radi manualno. Takodje je i cena procedure presađivanja kose prevelika stoga se većina odlučuje za manje invazivan metod i bolji rezultat. I ako je tehnologija napredovala, vađenje folikula je bolje raditi manualno nego sa robotom.

presađivanje kose

Artas robot

Nakon presađivanja kose najvažnije je pratiti formular koji se odnosi na postoperativni tok.