• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Prirodno bojenje kose uz pomoć biljaka

Prirodno bojenje kose uz pomoć biljaka

U nastavku pročitajte kako da prirodno obojite kosu uz pomoć biljaka

Za one koji žele potpuno prirodnu i trajnu boju za kosu postoji rešenje. Biljkama, odnosno prirodnim bojama iz njih moguće je postići crvene, smeđe pa čak i plave nijanse.
Ovakve boje ne štete, već i poboljšavaju kosu, daju joj čvrstoću, volumen i sjaj a pri tome ne štete zdravlju korisnika i okolini. Neke od ovih prirodnih boja uklanjaju perut, smanjuju elektricitet i rešavaju probleme masne kose. Prirodne boje takođe ne sadrže hemikalije koje mogu izazvati alergije, osetljivost temena glave, opadanje kose i mnoge druge probleme.

Neke od biljaka koje se mogu koristiti za bojenje kose:

Klasična kana – Kana (LAWSONIA INERMIS) je biljka koja potiče i raste u području Azije i Afrike. U Egiptu je našla primenu još pre 5000 godina za negu kose i bojenje sedih. Klasična kana daje crvenkaste tonove, pokriva sede, daje kosi volumen i sjaj. Kana pomaže slaboj kosi i temenu vraćajući alkalni balans. Ne škodi kosi, već je neguje i štiti njenu strukturu, dobar je regenerator i stvara zaštitni sloj na kosi. Tako se sprečavaju dalja oštećenja a takođe vraća kosi čvrstinu, vlagu i jača je. Ima antigljivično dejstvo, uklanja i sprečava perut te se može koristiti u lečenju gljivičnih oboljenja. Klasična kana može se mešati sa indigo prahom za tamno-smeđu i crnu boju a ukoliko se meša sa bezbojnom kanom dobija se svetlo-smeđa ili plava nijansa.

Indigo prah – Koristi se za bojenje kose već preko 4000 godina. U devetnaestom i dvadesetom veku je najpopularnija boja za kosu u Evropi i SAD-u a bila je poznata i kao crna kana. Najčešće se koristi u mešavini sa klasičnom kanom i takva kombinacija kroti kovrdže, zaglađuje vrhove tako da potpuno uklanja elektricitet. Sa indigo prahom postiže se intenzivno crna boja čak i ukoliko ste plavi ili sedi. Za razliku od industrijskih boja indigo prah ne prouzrokuje iritacije i ne oštećuje kosu već je štiti, neguje i daje joj sjaj.

Bezbojna kana

Bezbojna kana (CASSIA OBOVATA) pravi je pojačivač i regenerator kose. Odlična je za tretiranje beživotne, neuredne kose a takođe prehranjuje teme i koži glave. Rezultati su vidljivi posle prve primene a kosa postaje jača i punija. Preporučuje se za tretiranje problematično masne kose i iritiranog vlasišta koje svrbi.  Koristi se za regenerisanje kose, a u smeši sa klasičnom kanom daje svetlo-smeđu ili plavu boju. Korišćenjem na sedoj ili plavoj kosi postižu se zlatni tonovi. Nanošenje kane se ne preporučuje na sveže obojenu kosu. Poželjno je sačekati dve do tri nedelje.

Žalfija – ova biljka je odlična za one koji žele da potamne svoju kosu. Potrebno je prokuvati šaku žalfije pola sata u litri vode (ukoliko želite tamniju nijansu kuvati duže) i isperite sveže opranu kosu petnaestak puta tako skuvanim čajem. Držite čaj na glavi desetak minuta a zatim isperite. Ponavljajte postupak jednom nedeljno do postizanja željene nijanse. Boja se održava tako što se tretman ponavlja jednom mesečno.

Koren rabarbare za plavuše – Ova biljka je dobra za isticanje plave boje a ukoliko imate svetlo-smeđu kosu, može se postići i boja meda. Priprema se tako što se 4 kašičice ove biljke prelije sa tri čaše vode i kuva se 20 minuta. Opranu kosu isperite petnaestak puta sa čajem. Najbolji učinak se postiže kada se kosa osuši na suncu.

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za prosvetljivanje kose. Skuvati čaj od 5 kašika kamilice u 2dl vode. Utrljajte topli čaj u kosu, umotajte u foliju ili kesu a zatim u peškir. Ostaviti da odstoji 15 – 20 minuta, nakon čega kosu možete isprati.

Ukoliko niste sigurni u odabir boje i vrste biljaka kojim ćete tretirati kosu pokupite vlasi sa četke i isprobajte preparate na njima.

Pročitajte više:
Da li je kreatin dobar za kosu?
Zašto je transplantacija kose jeftinija u Turskoj?