Transplantacija kose

Transplantacija kose je hirurški proces koji se može razlikovati u zavisnosti od metode koja se primenjuje. Trenutno najpopularniji metod je metod pojedinačnog prebacivanja folikula, stručno nazvan FUE (Follicule unit extraction).

 
transplantacija kose

FUE (follicle unit extraction)

Kasnih 80-tih počinje primena stereo mikroskopa pod kojim su se izvađeni folikuli razdvajali. U početkuje prečnik instrumenta „panča“ je bio mnogo veći i za posledicu je ostavljao veću traumu na koži i neprirodan rezultat, da bi se vremenom u praksi usavršio metod. Danas se najčešće primenjuju pančevi prečnika od 0.6 – 1.0mm.

transplantacija kose

Instrument za vađenje folikula

transplantacija kose

Vađenje folikula AHT metodom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instrumentom se prođe oko folikula i bez oštećenja istog oslobodi se koža kojom je povezan kako bi se mogao nesmetano izvaditi i implantovati u regiju gde je kosa proređena  ili potpuno izgubljena. Način na koji se kosa implantuje je jednostavniji jer se folikul koji je već pripremljen ubaci u takozvani „usađivač“, vrlo sličan olovci, i jednim klikom se dlaka insertuje u regiju gde je kosa neophodna. Faza  implantovanja kose (transplantacije kose) je uglavnom duplo brža od faze vađenja folikula kose, jer se pri vađenju folikule sortiraju, što iziskuje pomoć asistenta i više vremena rada na stereo mikroskopu.

transplantacija kose

Rad sa implantorom

Postoji mogućnost da se folikul odmah nakon vađenja ubaci u implantor, i da se implantuje kako bi pre svega folikul ostao minimalno vremena van organizma, a samim tim bi se i smanjio rizik njegovog opstanka. Kada se folikul izvadi, odlaže se u petrijevu šolju koja je delimično napunjena fiziološkim rastvorom. Postoji nekoliko načina da se tek izvađenom folikulu kose pomogne da preživi duže i da se stimuliše njegov rast. Jedan od njih je da se tek izvađeni folikul (u koliko se odmah neimplantuje) čuva na posudama za led koje mu hlađenjem obezbeđuju idealnu temperaturu kako bi što duže ostao vitalan.

transplantacija kose

Dlake u petrijevoj šolji

transplantacija kose

Hypotermosol boce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored toga AHT metod jedini koristi dodatni element koji se meša sa fiziološkim rastvorom i time vremenski duplo produžava vitalnost folikula, što nas definitivno izdvaja od svih ostalih metoda koje samo izgledaju slične našoj ali se generalno vrlo razlikuju.

Najsavremenijom AHT metodom transplantacije kose, pored fiziološkog rastvora koji inače stoji u petrijevoj šolji gde se folikuli odlažu, dodaju se i drugi elementi kao što je „Hypotermosol“ što dodatno stimuliše folikul i folikulu daju utisak kao da nije ni vađen iz organizma. Svakako jako je bitno odrediti razmeru fiziološkog rastvora, što je naša poslovna tajna. Ovom metodom on može preživeti duplo duže nego pri redovnoj FUE metodi.

Trenutno popularna metoda je PRP (Platent Rich Plazma), tretman koji se daje pri svakoj proceduri AHT (Advance Hair Tranplantation) metodom. Skoro pri završetku procedure transplantacije kose pacijentu se izvadi krv u epruvti, koja se zatim podvrgava proceduri gde se pri određenim brojem obrtaja i u određenim vremenom u centrifugi izoluje plazma obogaćena trombocitima. To je tečnost žućkaste boje koja se nakon toga izvadi iz epruvete i daje pacijentu u region gde je kosa implantovana kako bi se dodatno stabilizovali folikuli.

transplantacija kose

Platelet rich plasma PRP

transplantacija kose

Colostrum i peptidi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ono u čemu se AHT metod razlikuje i izdvaja od mnogih drugih metoda transplantacija kose, je to što je pored  PRP terapije ubacivanje i upotreba kolostruma i peptida koji dodatnu reaguju kao hormon rasta na tek implantovane folikule. To je ono što ovaj metod trenutno čini najdelotvornijim od svih.

Neprestano se radi na istraživanju i mogućnosti umnožavanja dlake (hair multiplication, HM),  poznatije kao kloniranje kose. Trenutno se ta faza još uvek ispituje i svi se nadamo da će u skorije vreme ovaj metod biti u slobodnoj upotrebi, što bi vremenski skratilo  proceduru transplantacije kose, sačuvala bi se gustina u donatorskom delu, a takođe bi se smanjila i cena koštanja.