• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Anatomija kose, od čega se sastoji foliul?

Anatomija kose, od čega se sastoji foliul?

Od čega se sastoje dlake?

Anatomija kose nije tako složena kao anatomija ljudskog tela, ali korisno je znati koje sve supstance se nalaze u folikulima. Kosa sadrži veliki broj različitih hemijskih supstanci, uključujući ugljenik, kiseonik, azot, vodonik i sumpor. Takođe, kosa u proseku sadrži oko deset odsto vode.

Anatomija kose

‘Glavni sastojak’, koji čini oko 90 odsto kose, jeste keratin – visoko struktuisani protein kojeg, osim u kosi, imamo i na gornjem sloju kože, kao i noktima.

Kao molekul, keratin se sastoji od manjih jedinica – aminokiselina, koje izgledaju kao kuglice koje vise na konopcu. Inače, keratin je veoma izdržljiva supstanca.

Anatomija folikula

Koren kose je deo koji se nalazi ispod kože. On je ‘živi’ deo kose. Kraj folikula dlake (poznat kao sijalica kose), deo je kose koji je implantiran u kožu.

Svaka ‘sijalica’ sadrži dermalne papile, koje se sastoje od više malih krvnih sudova. Unutar kože, folikul ima unutrašnji i spoljašnji ‘omotač’, s tim da spoljašni dostiže do epidermisa, odnosno spoljnog sloja kože.

Vidljivi deo kose je ‘mrtav’, odnosno ne sadrži krvne sudove i nerve. Zbog toga nas ne boli kada se šišamo.

Taj vidljivi deo kose sastoji se od tri dela:

Medula ili unutrašnji sloj sastoji se od mekog keratina i imaju ga samo osobe koje imaju gustu i čvrstu kosu.
Korteks ili srednji sloj kosi daje snagu, elastičnosti i teksturu. Takođe, proizvodi melanin, supstancu koja kosi daje boju.
Kutikula ili spoljašni sloj je tanka i transparentna. Sastoji se od nekoliko slojeva tankih, pljosnatih ćelija koje se preklapaju i formiraju ‘krov’. Svrha ovog sloja je da zaštiti korteks.

Pročitajte više:
Poznati voditelj uradio presađivanje kose!
Ćelije za rast kose!