• sr
  • en
  • de
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Blog

Zašto je transplantacija kose jeftinija u Turskoj?

Zašto je transplantacija kose jeftinija u Turskoj?

Mnogi muškarci, ali i pripadnice lepšeg pola, danas se susreće sa problemom ćelavosti.
Činjenica je da većina njih ne može da se pomiri sa ovim problemom, već žele da imaju kosu. Kao jedino trajno rešenje je transplantacija koja je kao tehnika izuzetno napredovala u poslednjih nekoliko godina. Prethodna FUT, STRIP metoda je bila invaznivna i bolna dok je AHT metoda presađivanja kose bezbolna

read more
Da li kreatin uzrokuje opadanje kose?

Da li kreatin uzrokuje opadanje kose?

Opadanje kose kod muškaraca najčešća je posledica androgene alopecije koja nastaje destvom muškog hormona dihidrotestosterona (DHT) na folikule dlake glave. DHT svojim delovanjem utiče na skraćenje faze rasta kose, smanjenje folikula dlake što dovodi do postepenog stanjivanja dlaka, dok u krajnjoj fazi ove dlake potpuno nestaju. Kod genetski predodređenih osoba, testosteron u telu pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze se pretvara u androgen DHT

read more
Turska kao loš primer u transplantaciji kose

Turska kao loš primer u transplantaciji kose

Putovanje izvan zemlje u cilju dobijanja medicinske pomoći se definiše kao medicinski turizam. Ovo se može odnositi na putovanje pacijenata iz manje razvijenih zemalja u razvijene radi dobijanja medicinske pomoći koja nije dostupna u njihovoj zemlji.
Takođe, može se odnositi i putovanje pacijenata iz razvijenih država u nerazvijene gde je cena medicinskih usluga neuporedivo niža.

read more
Jaka kosa u menopauzi

Jaka kosa u menopauzi

Najgori strah svake žene je gubljenje kose. Kosa je oduvek bila simbol lepote i ženstvenosti. Ravna, duga, bujna, talasasta, prirodna, kosa je ono što čini svaku ženu ženstvenom i lepom. Opadanje vlasi u menopauzi je najveći horor svake žene, ali ne očajavajte, ima leka. Statistika kaže da manje od 40 odsto žena pati od gubitka kose u menopauzi. To se dešava zbog pada hormona, estrogena, vlasi se proređuju najviše na temenu.

read more
Imune ćelije aktiviraju rast kose

Imune ćelije aktiviraju rast kose

Na osnovu istraživanja, došlo se do zaključka da imune ćelije ne dolaze do tkiva kao borci a da matične ćelije regenerišu tkivo, već da imune i matične ćelije moraju da rade zajedno. Istraživači sa ,,UT Southwestern Medical Center,, koji se nalazi u Teksasu, su otkrili protein koji je ključan za podsticanje ćelavosti i sedenje kose. Studija koja je objavljena u ,,The Genes & Development Journal,, je ovaj pronađeni protein nazvala KROX20 i pokazalo se da se on nalazi u ćelijama kože.

read more
Koliko tretmana je neophodno?

Koliko tretmana je neophodno?

Ovo isključivo zavisi  od obima regije koja je predodređena za transplantaciju. Koliko će intervencija pacijent da uradi, zavisi od veličine regije koja je zahvaćena gubitkom kose, veličine donorskog dela i stepena opadanja. Muškarcima je uglavnom dovoljna jedna do dve intervencije a ženama dve transplantacije kose, kako bi gustina bila zadovoljavajuća. Koliko traje intervencija?
Intervencija traje uglavnom od 4 do 8 sati u zavisnosti od obima.

read more
Gubljenje kose može biti znak i opake bolesti

Gubljenje kose može biti znak i opake bolesti

Istraživanje Francuskih naučnika koje je rađeno na Univerzitetu Deskartes u Parizu, otkrilo je jednostavnu mogućnost prepoznavanja pacijenata sa povećanim rizikom od dobijanja kancera prostate. Veliki broj muškaraca sa rakom prostate se uporedilo sa grupom muškaraca bez ove bolesti. Oni su odgovarali na pitanja o svom zdravlju i pokazivali fotografije kada su imali 20, 30, 40 godina, na kojima se jasno videla njihova kosa.

read more