• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Ćelavost uvećava šanse za rak prostate?

Ćelavost uvećava šanse za rak prostate?

Da li ćelavost u ranim dvadesetim povećava šanse za rak prostate u kasnijem dobu? Odgovor na ovo pitanje potražili su broji naučnici i došli do zanimljivih saznanja.

Da li ste znali da ćelavost uvećava šanse za rak prostate?

U nedavnoj studiji posmatrano je 680 pacijenata sa klinike za onkologiju, koji su poređeni sa istim brojem muškaraca istog godišta koji su predstavljali kontrolnu grupu.

Ustanovljeno je da su osobe koje su počele da ćelave u bilo kom obliku u starosti od 20 godina – imale dva puta veće šanse da obole od raka prostate, u poređenu sa osobama koje nisu oćelavile u ranoj mladosti.

Američki urolog dr Džerald Čodak (Gerald Chodak) smatra da ovo istraživanje nije sprovedeno prema strogim pravilima, stoga tvrdi da ne postoji povezanost između rane ćelavosti i raka prostate i da takve osobe ne treba da se podvrgavaju dijagnostičkim testovima ranije nego ostali.

Međutim, istraživanje Nacionalnog instituta za rak Betsdi potvrdila je ranije naznake da bi mogla postojati veza između tipa ćelavosti i raka prostate.

Naime, u studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Journal of Clinical Oncology“ navodi se da muškarci koji sa 45 godina oćelave na prednjem delu glave imaju čak 40 odsto veće šanse da obole od agresivnog oblika raka prostate nego muškarci koji u to doba još imaju puno kose.

„Naša studija je utvrdila povećanu opasnost od razvoja agresivnog raka prostate samo kod muškaraca sa specifičnim oblikom gubitka kose – ćelavost frontalnog dela i proćelavost temena u dobi od 45 godina. Međutim, nismo ustanovili povećanu opasnost za bilo koji oblik raka prostate kod ostalih oblika ćelavosti“, rekao je vođa studije Majkl B. Kuk iz Nacionalnog instituta za rak u Betsdi u državi Merilend.

Autori su analizirali vezu između oblika ćelavosti i raka u grupi 39.070 muškaraca od 55 godina do 74 godine . Tokom praćenja grupe dijagnostikovano je 1.138 raka prostate, od čega je 51 odsto bio agresivni tip.

Muškarci koji su imali specifični oblik ćelavosti, bez kose na čelu i s proređenom kosom na temenu, imali su 40 odsto više šansi da obole od agresivnog oblika raka prostate u odnosu na one koji nisu bili ćelavi.

Neki dokazi upućuju da na rak prostate i ćelavost utiču količine muških polnih hormona (androgeni) što potvrđuje da postoji biološka veza između ćelavosti i raka prostate.