• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Ćelavost uvećava šanse za rak prostate?

Ćelavost uvećava šanse za rak prostate?

 Opadanje kose indikuje i druge bolesti!

Da li ćelavost u ranim dvadesetim povećava šanse za rak prostate u kasnijem dobu? Odgovor na ovo pitanje potražili su broji naučnici i došli do zanimljivih saznanja. U nedavnoj studiji posmatrano je 680 pacijenata sa klinike za onkologiju.

Da li ste znali da ćelavost uvećava šanse za rak prostate?

Ustanovljeno je da su osobe koje su počele da ćelave, u bilo kom obliku u starosti od 20 godina, imale dva puta veće šanse da obole od raka prostate. Poređenje je napravljeno sa osobama koje nisu oćelavile u ranoj mladosti.

Američki urolog dr Džerald Čodak (Gerald Chodak) smatra da ovo istraživanje nije sprovedeno prema strogim pravilima. Takođe tvrdi da ne postoji povezanost između rane ćelavosti i raka prostate i da takve osobe ne treba da se podvrgavaju dijagnostičkim testovima ranije nego ostali.

Međutim, istraživanje Nacionalnog instituta za rak Betsdi potvrdila je ranije naznake da bi mogla postojati veza između tipa ćelavosti i raka prostate.

Transplantacija kose, zalisci

Naime, u studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Journal of Clinical Oncology“ navodi se sledeće. Muškarci koji sa 45 godina oćelave na prednjem delu glave imaju čak 40 odsto veće šanse da obole od agresivnog oblika raka prostate nego muškarci koji u to doba još imaju puno kose.

Povećana opasnost raka prostate

„Naša studija je utvrdila povećanu opasnost od razvoja agresivnog raka prostate samo kod muškaraca sa specifičnim oblikom gubitka kose. To se odnosi na ćelavost frontalnog dela i proćelavost temena u dobi od 45 godina. Međutim, nismo ustanovili povećanu opasnost za bilo koji oblik raka prostate kod ostalih oblika ćelavosti“. Rekao je vođa studije Majkl B. Kuk iz Nacionalnog instituta za rak u Betsdi u državi Merilend.

Autori su analizirali vezu između oblika ćelavosti i raka u grupi 39.070 muškaraca od 55 godina do 74 godine . Tokom praćenja grupe dijagnostikovano je 1.138 raka prostate, od čega je 51 odsto bio agresivni tip.

Muškarci koji su imali specifični oblik ćelavosti, bez kose na čelu i s proređenom kosom na temenu, imali su 40 odsto više šansi da obole od agresivnog oblika raka prostate u odnosu na one koji nisu bili ćelavi.

Neki dokazi upućuju da na rak prostate i ćelavost utiču količine muških polnih hormona (androgeni). To potvrđuje da postoji biološka veza između ćelavosti i raka prostate.

Pročitajte više:
Zašto je transplatacija kose jeftinija u Turskoj?
Koji su uzroci suve kose!?