Opadanje kose kod muškaraca najčešća je posledica androgene alopecije koja nastaje destvom muškog hormona dihidrotestosterona (DHT) na folikule dlake glave. DHT svojim delovanjem utiče na skraćenje faze rasta kose, smanjenje folikula dlake što dovodi do postepenog stanjivanja dlaka, dok u krajnjoj fazi ove dlake potpuno nestaju. Kod genetski predodređenih osoba, testosteron u telu pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze se pretvara u androgen DHTTestosteron se vezuje za receptore unutar folikula dlake što direktno blokira pothranjenje dlake. Takav folikul, ukoliko se ne tretira, se tanji sve više da bi na kraju kompletno ispao.

Da li kreatin uzrokuje opadanje kose?

Danas je kreatin izuzetno popularan dodatak koji povećava snagu i pomaže izgradnju mišića. Poznato je da se prirodno nalazi u proizvodima životinjskog porekla i postoje dva oblika: kreatin monohidrat i kreatin etil ester.

Ipak, nezavisno od pozitivnih efekata kreatina, poslednja istraživanja ukazuju ne njegov negativan uticaj na rast kose. Najnovije studije objavljene u kliničkom časopisu sportske medicine pokazale su da kreatin povećava nivo dihidrotestosterona (DHT) u organizmu koji je glavni uzrok gubitka kose.

Međutim, kreatin će izazvati gubitak kose ukoliko se ne vodi računa o količini koju uzimate, kao i vremenskom periodu upotrebe. Ukoliko kreatin u vidu suplementa ne uzimate duže od 6 meseci, istraživanja su pokazala da nećete imati negativnih nuspojava.

Pročitajte još:
Imune ćelije aktiviraju rast kose
Koliko tretmana je neophodno da se dobije prirodan izgled kose?
Gubljenje kose može biti znak i opake bolesti

Foto: Pixabay