• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Sprečite opadanje kose u menopauzi

Sprečite opadanje kose u menopauzi

Dame, sprečite opadanje kose u menopauzi!

Opadanje kose u menopauzi je problem sa kojim se susreću mnoge pripadnice lepšeg pola. Kosa je simbol lepote i zdravlja za žene, te je gubitak veoma stresan za sve pripadnice lepšeg pola bez obzira na godine. Razlikuju se dva perioda kada se javlja opadanje kose kod žena – u dvadesetim i nakon menopause. Rezultati nekih istraživanja pokazali su da 13% žena pati od opadanja kose pre menopause, dok se taj procenat znatno povećava nakon ulaska u menopauzu I iznosi 37%.

Zašto opada kosa?

Gubitak kose koji je uzrokovan padom nivoa estrogena može biti dramatičan problem za žene koje najčešće imaju problema sa samopoštovanjem.

Rešite problem opadanja kose u menopauzi

Međutim, dokazano je da se određenim promenama u svakodnevnim rutinama mogu smanjiti posledice ove nuspojav, te vam u nastavku teksta predstavljamo tri jednostavna saveta koji će poboljšati zdravlje vase kose.

1. Promena ishrane

Tokom menopause, metabolizam kod žena se usporava, a telo počinje da apsorbuje hranljive materije na drugačiji način. Dakle, veoma je važno konzumirati namirnice bogate hranljivim sastojcima koji će pritom hraniti i kosu. Ishranu obogatite proteinima životinjskog porekla te jedite meso, ribu i sir, kao i sveže voće i povrće. Takođe, stručnjaci savetuju konzumiranje pasulja, ribljeg ulja i miso. Pored toga, uzimajte u vidu suplemenata vitamine B grupe, A, E i K, kao i gvožđe i biotin.

2. Hormonska terapija

Na tržištu postoje dostupni tretmani koji mogu da pomognu ženama koje imaju problema sa gubitkom kose. Hormonska terapija, kao što je dodatak estrogena, jedna je od opcija za sprečavanje opadanja kose. Takođe, po savetu lekara možete koristiti i druge hormonske tablete.

3. Redovni treninzi

Svakodnevno vežbanje može biti od velike pomoći ženama koje prolaze kroz menopauzu. Redovne fizičke aktivnosti ubrzavaju metabolizam i stimulišu rad štitne žlezde, te poboljšavaju zdravlje kose i sprečavaju opadanje.

Pročitajte još:
Koja je najbolja hrana za kosu?!
Maska od piva i meda sprečava opadanje kose