• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Gubite kosu? Ne paničite

Gubite kosu? Ne paničite

Šta raditi ako gubite kosu? Ne paničite!

Bilo da ste trenutno u fazi opadanja kose ili sumnjate da bi to moglo da vas zadesi, važno je naoružati se potrebnim informacijama kako biste znali kako da usporite gubitak kose.

1. Rast kose diktira genetika

Svaka dlaka na glavi ima matične ćelije koje u sebi sadrže specifična uputstva o dužini. Zato kosa na glavi naraste duža nego, recimo, obrve. Jednostavno rečeno, imaju drugačija uputstva za rast. Radi se o genetskom programu koji ste dobili pri rođenju.

2. Prvi znakovi gubitka kose kod žena drugačiji su nego kod muškaraca

Ćelavost kod muškaraca obično započinje proređivanjem kose koje napreduje poput plime u obliku slova “m”, a zatim u obliku slova “u”.

Kod žena je taj način vrlo retka pojava. Umesto toga, razdeljak biva širi nego inače, jer se kosa tanji na temenu. U nekim slučajevima kosa je tanja pokraj slepoočnica.

Za razliku od muškaraca, kod žena se retko događa da gubitak kose pređe u potpunu ćelavost.

3. Retka kosa gubi sjaj

Spoljašnji deo folikula kose se tanji i čuva vlažnost kao pre, zbog čega se kosa isušuje. Kosa postaje krhka i podložnija oštećenjima uzrokovanim suncem, zbog čega se lakše lomi.

4. Menopauza ubrzava gubitak kose

Tokom menopauze osetljiva ravnoteža muških i ženskih hormona je poljuljana. Nivo estrogena pada, a nadbubrežna žlezda luči više muških hormona.

5. Ono što (ne) jedete može da ubrza gubitak kose

Nizak nivo hormona, manjak gvožđa, slaba ishrana i jake kemikalije – sve to može da ubrza gubitak kose.