Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Matematicki aspekt presađivanja kose

Procena davajuće i primajuće regije kose

Dolaskom u ordinaciju na konsultativni pregled, preko specijalne kamere i softvera, utvrdićemo gustinu kose po kvadratnom santimetru, ako je neophodno uradićemo i proračun donatorskog dela, a nakon toga predložiti šta je potrebno za dalji tretman.
Nakon precizne informacije oko gustine vaše kose po kvadratnom santimetru sledi matematički proračun ili matematički aspekt

Dizajn frontalne linije glave je takođe jedan od osnovnih koraka kod presađivanja kose koji se preduzima kako bi se odredilo do koje mere da se upusti kosa, gde da se završi zalizak, kao i uopšteno kompletan prednji deo glave. Ta faza se zove dizajn iz razloga jer na nju može da se utiče i moze da se odstupa spram naših i vaših sugestija. kompletne regije (ukoliko je potrebno).

Matematički proračun proređivanja kose pre transplantacije

Proračun frontalne - prednje regije 

Matematički proračun proređivanja kose pre transplantacije

Proračun donatorskog - zadnjeg dela glave

Vrlo je važno da se tokom presađivanja kose precizira ugao pod kojim dlaka izlazi kako bi se postigao potpuno prirodan izgled.

Gustina kose po kvadratnom santimetru je takođe jedan od važnijih faktora u transplantaciji kose. Ljudska glava ima oko 120 kvadratnih santimetara, sto je otprilike oko 100.000 dlaka. U jednoj folikuli se nalazi prosečno 2.2 dlake. Da bi se postigao prirodan izgled u toku presađivanja kose potrebno je obratiti pažnju ne samo na ugao već i na gustinu sto je omogućeno specijalnim instrumentima.

Matematički proračun proređivanja kose pre transplantacije

Proračun kružnice - tkz. krune 

Matematički proračun proređivanja kose pre transplantacije

Proračun bočne davajuće regije

U koliko se uradi procena i ustanovi da pacijent nije kandidat za AHT proceduru već se kosa samo istanjila ili minimalno proredila, onda se pacijentu predlaže da se podvrdgne PRP tretmanu. PRP tretman se ponavlja nekoliko puta godišnje i na taj način, kontinuitetom, snabdeva folikule neophodnim elementima kako bi im povratio vitalnost i volumen.

Za vreme upotrebe PRP terepije mogu se korisiti i određeni losioni  koji potspešuju cirkulaciju i bolju prokrvljenost. Na taj način folikul se posebno hrani i snabdeva neophodnim elementima za rast. Na ovaj način se nekada zaustavi opadanje ali to ne znači da je opadnje potpunosti zaustavljeno. U koliko se pridržavate terapije kosa će biti postojana ali u koliko se prestane sa terapijom može doći do ponovnog gubitka kose. To se dešava jer postoji genetska predispozicija za gubitak folikula koji se nalaze na određenoj regiji. U koliko kosa nastavi da opada, potrebno je zakazati konsultacije i precizirati AHT proceduru transplantacije kose.