• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Mitovi i istine o kosi koje treba razgraničiti

Mitovi i istine o kosi koje treba razgraničiti

 U nastavku pročitajte mitove i istine o kosi.

Sigurno ste i čuli bezbroj saveta o nezi kose. Jeste li se zapitali da li svi istiniti?

Ovo su najčešći mitovi i istine o kosi:

Kosa brže raste ako se češće šiša?!

Šišanje ne utiče na debljinu vlasi niti može da pospeši njihov rast. Naravno, ukoliko puštate kosu, ne zaboravite na redovno skraćivanje ispucalih krajeva.

Rep ili pletenice ne mogu naštetiti kosi.

Možda ne znate, ali ako svaki dan nosite rep ili pletenicu, to opterećuje vašu kosu i vlasi čini krhkijima. Zato obavezno koristite gumice koje nemaju metalne delove i preparate koji će je hidrirati kako bi se sprečilo njeno lomljenje i pucanje.

Ako često perete kosu, vlasi će vam više opadati.

Pranje kose nema veze s opadanjem vlasi. Ali, ako vam opadne više od 100 vlasi dnevno ili ako primetite neuobičajeno opadanje kose (a ne odnosi se na ono pojačano u proleće ili leto), trebalo bi da posetite lekara.

Ako čupate sede vlasi, povećaće se količina sedih dlaka na tom mestu.

Ne postoji nikakav naučni dokaz za to da čupanje sedih dlaka utiče na izrastanje novih sedih vlasi. Ipak, izbegavajte ovu naviku jer biste čupanjem mogli oštetiti koren dlake.

Ako operete kosu većom količinom šampona, biće sjajnija.

Nemojte bespotrebno trošiti šampon! Ono što je dovoljno za pranje puno je manje nego što mislite (za kratku do srednje dugu kosu dovoljna je veličina lešnika, a ako imate dugu kosu, povećajte količinu šampona). Važnije je temeljno isprati kosu mlakom vodom (a za sjaj i završnim hladnim mlazom).

Oštećena kosa može se ‘popraviti’ sama od sebe.

Istine o kosi se prenose sa kolena na kolenojedno je sigurno da se kosa ipak ne može sama regenerisati. Iako se neki proizvodi reklamiraju navodeći da mogu oporaviti kosu, radi se samo o spoljnom efektu kako bi izgledala sjajno i zdravo (u suštini se radi o privremeno ‘zalepljenim’ krajevima) zbog dodatka silikona, no problem ostaje. Ako je kosa jako uništena stalnim farbanjem, pramenovima i peglanjem, jedino je rešenje, nažalost, šišanje.

Feniranje i peglanje ne oštećuju kosu.

Nažalost, kosa ne voli visoke temperature. Zato, kad je fenirate ili peglate, uvek to činite na najnižim temperaturama. Zatim je nahranite preparatima koji su namenjeni tretiranoj kosi.

Pročitajte više:
Lipogain protiv opadanja kose
Imune ćelije aktiviraju rast kose