Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Najčešća pitanja i odgovori oko presađivanja kose

Kako početi i stupiti u kontakt?

Većina pacijenata imaju sličnu konstataciju koja glasi: “Da sam znao da će biti ovako jednostavno, došao bih mnogo ranije”. Svakako vam preporučujemo da pročitate pozitivna iskustva naših klijenata na raznim forumima kako biste saznali više o poboljšanju fizičkog i psihičkog stanja nakon transplantacije kose AHT metodom. Predlažemo da prvo dođete u ordinaciju kako bi se uradio konsultativni pregled i utvrdilo činjenično stanje, kao što su: obim intervencije, broj dlaka po kvadratnom centimetru i cena procedure naspram stepena proređenosti. Nema razloga da odugovlačite i oklevate da dođete u ordinaciju i načinite prvi korak kako bi vaša kosa izgledala bolje. Folikul kose je genetski programiran kako će se ponašati tokom vremena. U slučaju da imate genetske predispozicije opadanja kose, vama će kosa opadati, međutim AHT metodom presađivanja kose možete nadoknaditi folikule koji su opali. U koliko ste u mogućnosti da nam prosledite slike lektronskom poštom, rado ćemo vam BESPLATNO proslediti ponudu sa procenom šta je potrebno uraditi i koliko bi to koštalo.

Koja je razlika između novih folikula i onih koji su opali i da li će novo implantovana kosa opasti obzirom da je presađujemo na isto mesto?

Folikuli koji se biraju i koji se implantuju nisu genetski programirani da opadnu stoga se i kaže da su folikuli koji se naknadno implantuju doživotni. Folikuli dlake koji se uzimaju iz bočnog i zadnjeg dela su 5 puta jači i otporniji što ih stvara idealnim za prebacivanje u deo gde se kosa proredila. Folikuli zadržavaju svoje osobine što znači da vi implantovanu kosu redovno šišate, farbrate, tretirate kao i ostalu kosu koja nije implantovana.

Kako se treba odnositi prema implantovanoj kosi nakon transplantacije?

Nema specijalne nege za novo implantovane folikule osim u prvih nekoliko dana dok folikul ne postane stabilan. Koristi se fiziološki rastvor koji se prska na svakih sat vremena, osim kada spavate, kako bi se zadržala vlažnost i kako bi folikul zaživeo. Vlažnost kože je najvažniji faktor u narednih 72 sata nakon intervencije. Nakon toga krećete da perete kosu po uputsvu koje dobijete od nas “ vladanje u postoperativnom toku”.

Moja kosa na temenu se proredila, da li da sačekam da potpuno oćelavim?

Usađivanje folikula sistematski obnavlja gustinu kose i nemate potrebe čekati da potpuno izgubite kosu. Mnogo je bolje kada se javite kada je proces u početnoj fazi i kada ne dozvolite da kompletno izgubite kosu. Ukoliko je potrebno, uvek se može nadomestiti parcijano deo koji se u perspektivi proredi zbog redovnog opadanja kose spram doba starosti. Često se uradi transplantacija kose i nije potrebno raditi drugu intervenciju dok se nekada dešava da se opadanje nakon izvesnog vremena nastavi pa je opet potrebno nadomestiti druge dlake koje su opale. Ukoliko se na vreme podvrgnete AHT proceduri do potpune ćelavosti neće doći.

Da li je AHT metod skup u poređenju sa drugim metodama transplatacije kose i u čemu je razlika?

AHT poseduje nainovativniju, najdelotvorniju i najpovoljniju u smislu odnosa cena – kvalitet dostupnu tehniku. Preporučujemo našim pacijentima da i sami izvrše istraživanje koje sve metode presađivanja kose postoje. Naša cena prati kvalitet tretmana, u poređenju sa raznim FUE, FUT – bolnim tehnikama, koje mogu imati ne prirodan izgled. Prva smo ordinacija koja je donela metod direktne implantacije kose, poznatije kao DHI u region 2007 me godine. Nakon dugogodišnjeg iskusta i usavršavanja 2015 te nastaje AHT (Advance Hair transplantation) metod koji podrazumeva upotrebu Bioelemenata u samoj proceduri. Time se povećava stepen uspešnsti u odnosu na sve druge metode transplantacije kose, što se direktno odražava na krajnji rezultat.
- Jedina smo poliklinika koja ima akreditaciju za obuku drugih lekara u transplantaciji kose što govori o našem iskustvu kao „pionirama” u presađivanju kose u celom regionu.
- Jedina smo poliklinika u regionu koja u Ministarstvu zdravlja ima registrovan metod za transplantaciju kose AHT (Advance Hair Transplantation).
- Jedina smo ordinacija koja je dobila poziv od Predsednika Evropske Medicinske Asocijacije (EMA), dr Vicenzo Costigliola, da održi predavanje na Oksfordu i primi nagradu „najbolja medicinska praksa u transplantaciji kose 2018” u Maju mesecu.
Budući da se radi o investiciji za ceo život, novac koji investirate nije uzaludan.

Da li ću sa novo implantovanom kosom imati potpuno prirodan izgled?

AHT metod je revolucionarna tehnika sa zadivljujućim rezultatima. Kako transplatovani folikuli rastu, nećete moći da uočite razliku između vaše prirodne i presađene kose. Naravno da vaša kosa neće više biti gusta i imati punoću kao u tinejdžerskim godinama, ali će vaši presađeni folikuli rasti zdravo, kao prirodna kosa. Čak i ukoliko imate znatno proređenu kosu i veliku površinu koja je ostala ćelava, ova metoda će to odlično pokriti ali svakako treba biti realan sa očekivanjima.

Koliko gusta će biti moja nova kosa ?

Prilikom presađivanju kose vodi se računa o nekoliko faktora. Jedan od najvažnijih faktora je rastojanje folikula. Prirodna gustina po kvadratno centimetru je izmedju 80 i 120 dlaka. Broj dlaka koji se preporučuje da se implantuje u svaki centimetar je između 50 i 70 u zavisnosti od tipa kože) što je svkako manje od prirodne gustine kose. Pomenuti broj dlaka je zaista zadovoljavajući i izgleda potpuno prirodno. Folikuli se mogu postaviti na oko 1 milimetar razmaka i time se postiže gustina od prosečno 60 dlaka po kvadratnom centimetru što je približno isto kao i kod gustine prirodne kose pre nego što je počela intenzivno da opada. Tek u drugoj proceduri moguće je postići veću gustinu od 60 dlaka po kvadratnom centimetru. U koliko se folikuli implantuju preblizu postojećim, koji nisu opali, može da se desi opadanje i oštećenje dlaka koje nisu ni bile predisponirane za opadanje. Stoga se mora voditi računa da se ne pretera sa željenom gustinom u prvoj intervenciji.

Da li ću nakon intervencije morati da odvojim nekoliko slobodnih dana?

Nećete morati izostajati sa posla zbog transplantacije kose AHT metodom. Dan nakon intervencije ste sposobni da se vratite na posao i svom svakodnevnom životu u koliko posao ne iziskuje veće fizičko naprezanje. U koliko vaš posao trpi određeno fizičko naprezanje, onda pratite uptstvo koje dobijete od nas, koje se odnosi na vladanje u postoperativnom toku, gde se za nekoliko dana vraćate redovnim obavezama. 

Da li postoje nus efekti ovog tretmana i koji su?

Infekcije su potpuno izbegnute iz razloga zato što se instumenti koji se koriste pri AHT proceduri bacaju nakon upotrebe. Svaki pacijent dobija novi set instrumenata tako da je mogućnost infekcije potpuno izbegnuta. Nekim pacijentima zbog iritacije kože u području glave, može da se javi crvenilo, koje se ublažava upotrebom Betadine medicinskog šampona, jednom dnevno tokom 4 dana. Tokom ovog perioda, važno je da se na glavi ne koriste drugi šamponi niti preparati za kosu.
Lokalni anestetik ponekad (ali vrlo retko) može da izazove otok na čelu, koji se zadržava 3-4 dana nakon intervencije. Svakako nema bolova, a svega 3% pacijenata imaju ovaj propratni efekat. Masiranje čela od centralnog dela prema stranama može biti jedan od načina da se otok brže skloni.
Moguće je da novopostavljene dlake, smeštene u folikularne jedinice, krenu da opadaju u roku od 4-8 nedelja posle intervencije. Nemojte da vas ovo uplaši, jer je to normalna faza u procesa rasta. Nakon što je jedna dlaka opala, počinje novi ciklus rasta, što će biti primetno u roku od 2-4 meseca. Potpuni efekat će se videti između 8-12 meseci posle intervencije.

Da li će deo iz koga se vade folikuli biti primetno oštećen?

Deo iz koga se vade folikuli neće biti vidno oštećen. Najpre se uradi matematički proračun davajuće regije gde se tačno precizira koji će broj folikula biti izvađen a da se regija vidno neproredi. Instrument za ekstrakovanje dlaka je minimalno invazivan i zarastanje je izuzetno brzo. U periodu od nedelju dana nakon izvršene procedure, niko neće moći da primeti da ste bili podvrgnuti ovom tretmanu. Kod starijih i primitivnijih metoda ožiljci su bili trajni što je sušta suprotnost u odnosu na AHT metod.

Da li će ljudi iz okoline primećivati da sam bio podvrgnut tretmanu presađivanja kose?

Prvih nekoliko dana nakon intervencije, male crvene tačke će biti primetne na donorskom i prijemnom području. One će postepeno bledeti i za nekoliko dana potpuno nestati. U prednjoj regiji glave, gde se kosa najčešće implantuje, crevenilo traje svega 3 do 4 dana. Bolja prokrvljenost prednje regije kao i upotreba losiona nakon procedure, daju prednost oporavku u odnosu na donatorski deo. U donatorskom delu, u zavisnosti od tipa kože, nakon perioda od 7 do 10 dana, nema više vidljivih znakova ni na donorskom ni na prijemnom području. 

Šta mogu da očekujem za vreme moje intervencije transplatacije kose?

Svaki klijent (bez izuzetka) dobija VIP uslugu, i svi naši zaposleni će biti predani tome da se vi osećate konforno. Tokom procedure možemo napraviti pauzu, koristiti toalet bilo kada, čak i odspavati. Čitava intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom, tako da ćete biti u mogućnosti da razgovarate sa nama u bilo kom trenutku intervecije. Osim toga biće vam predočeno kako se vaši folikuli postavljaju tako da možete da utičete na dizajn.

Da li je AHT metoda bolna?

Zahvat je gotovo bezbolan i ne izaziva iritaciju. Sve u svemu, čitava intervencija se završava u roku od nekoliko sati. Gaza se stavlja samo preko područja iz koga se vadi dlaka (donatorskog dela), tako da naši pacijent odlaze izgledajući gotovo isto kao kada su došli u ordinaciju. Gaza se već sutra ujutru skida i kreće se sa pranjem zadnjeg (donatorskog) dela. Instrument koji se koristi za vađenje folikula dlake omogućava rekordno brz oporavak i bezbolnu proceduru.

Kada će početi rast novih, presađenih dlaka i na koji način se pere kosa nakon transplantacije kose?

Transplantovani folikuli dlake biće vidljivi odmah nakon procedure. U zavisnosti od toga kojom brzinom se kapilari formiraju oko novih folikularnih jedinica koje su izmeštene na drugo mesto u toliko pre će i kosa krenuti da raste. Uglavnom je to period od 3 dana, nakon toga folikul postaje stabilan i kose kreće da raste kada i počinjete da perete kosu. Kada krenete sa pranjem kose, 72 sata nakon procedure (3 dana), izbegavati trljanje noktima već pranje počnite postepeno. Koristite jagodice prstiju, pa nakon nekoliko nedelja ubacujete i vrhove prstiju uz pojačani intenzitet. U prvih mesec dana krećete da perete kosu dva puta na dan počevši od trećeg dana (ujutru i uveče). Sledeći mesec perete kosu jednom dnevno a nakon toga perete kosu po vašem izboru.

Koliko tretmana je potrebno pre nego što restauracija kose bude kompletna?

Broj procedura isključivo zavisi od površine regije koja se proredila. U koliko je površina izuzetno velika postoji mogućnost da niste kandidat za AHT proceduru već je bolji izbor za vas neka vrsta perike, svakako ne mikrohirurška procedura. Dolaskom u polikliniku, radi se procena donatorskog dela i ukoliko je deo dovoljno dobar da može iz njega da se izvuče dovoljan broj folikula onda se pravi plan i ponuda. U večini slučajeva je dovoljan jedan tretman a nekada se pacijent opredele za dva ili više zahvata.

Može li se sa sedim dlakama izvršiti transplatacija kose?

Da, međutim ukoliko su dlake veoma bele, možda ćemo morati da ovim dlakama damo privremenu boju (kao kada se kosa farba), radi lakšeg prepoznavanja, transparentnosti i postavljanja.

U koliko je kosa svuda proređena da li je izvodljivo uraditi transplantaciju kose sa druge osobe?

Transplantacija folikula kose nije izvodljivo da se uradi sa druge osobe, iskljčivo radimo autotransplantaciju što bi značilo da sami sebi morate biti donator.

U koliko vam je kosa difuzno proređena te nemate adekvatnu regiju odakle može da se uzmu folikuli kose, onda se primenjuje jedna od navedenih opcija:

- Transplantuje se dlaka sa drugih delova tela (grudi, brade i drugih delova)
- Primenjuje se PRP ili neki drugi tretman
- Tretman minoxidilom 2% ili 5% ali on nije toliko učinkovit obzirom da je regija već znatno proređena.
- Kapilarna proteza - perika (što mi ne radimo)
- MPG poznatija kao mikropigmentacija ili tetoviranje specijanom tehnikom kako bi izgled bio ekvivalentan dlaci koja je tek počela da raste (što mi ne radimo)

Svakako se najpre zakaže konsultativni pregled gde se precizira šta je u vašem slučaju najbolje raditi.