Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Najčešća pitanja i odgovori oko presađivanja kose

Kako početi i stupiti u kontakt ?

Većina pacijenata imaju sličnu konstataciju koja glasi: “Da sam znao da će biti ovako jednostavno, došao bih mnogo ranije”. Svakako vam preporučujemo da pročitate pozitivna iskustva naših klijenata na raznim forumima kako biste saznali više o poboljšanju fizičkog i psihičkog stanja nakon transplantacije kose našom metodom. Predlažemo da prvo dođete u ordinaciju kako bi se uradio konsultativni pregled i utvrdilo činjenično stanje (kao što su, obim intervencije, cena iste i uopštene generalije). Nema razloga da odugovlačite i oklevate da dođete u ordinaciju i načinite prvi korak kako bi vaša kosa izgledati bolje. Folikul kose je genetski programiran kako će se ponašati tokom vremena. U slučaju da imate genetske predispozicije opadanja kose, vama će kosa opadati, međutim AHT metodom presađivanja kose možete nadoknaditi folikule koji su opali. U koliko ste u mogućnosti da nam prosledite slike rado ćemo vam BESPLATNO proslediti ponudu sa procenom šta je potrebno uraditi i koliko bi to koštalo.

Koja je razlika između novih folikula i onih koji su opali i da li će novo implantovana kosa opasti obzirom da je presađujemo na isto mesto?

Folikuli koji se biraju i koji se implantuju nisu genetski programirani da opadnu stoga se i kaže da su folikuli koji se naknadno implantuju doživotni. Folikuli dlake koji se uzimaju iz bočnog i zadnjeg dela su 5 puta jači i otporniji što ih stvara idealnim za prebacivanje u deo gde vam se kosa proredi. Pri tom oni zadržavaju svojstvo dlake što znači da vi implantovanu kosu redovno šišate, po potrebi farbrate i tretirate kao i ostalu kosu koja nije implantovana.

Kako se treba odnositi prema implantovanoj kosi nakon transplantacije?

Nema specijalne nege za novo implantovane folikule osim u prvih nekoliko dana dok folikul ne postane stabilan. Koristi se fiziološki rastvor koji se prska na svakih sat vremena (osim kada spavate) kako bi se zadržala vlažnost i kako bi folikul zaživeo. Vlažnost kože je najvažniji factor u narednih 72 sata nakon intervencije. Nakon toga krećete da perete kosu po uputsvu koje dobijete od nas “ vladanje u postoperativnom toku”.

Moja kosa na temenu se proredila, da li da sačekam da potpuno oćelavim?

Usađivanje folikula sistematski obnavlja gustinu kose i nemate potrebe čekati da potpuno izgubite kosu. Mnogo je bolje kada se javite kada je sve u početnoj fazi i kada ne dozvolite da izgubite kosu skroz već ukoliko je potrebno uvek nadomestite parcijano deo koji se proredi. Često se uradi transplantacija kose i nije potrebno raditi drugu intervenciju dok se nekada dešava da se opadanje nakon izvesnog vremena nastavi pa je opet potrebno nadomestiti druge dlake koje su opale. Ukoliko se na vreme podvrgnete AHT proceduri do ćelavosti neće ni doći.

Da li je AHT metod skup u poređenju sa drugim metodama transplatacije kose i u čemu je razlika?

AHT poseduje nainovativniju, najdelotvorniju i najpovoljniju u smislu odnosa cena – kvalitet dostupnu tehniku. Preporučujemo našim pacijentima da i sami izvrše istraživanje koje sve metode postoje za presađivanja kose i da pogledaju tabelu na našem sajtu u čemu je razlika između AHT i drugih sličnih metoda. Naša cena prati kvalitet tretmana, u poređenju sa raznim FUE, FUT – bolnim tehnikama Strip hirurgije, ili prostetikom (perikama), koji zahtevaju kako izvesne troškove za održavanje tako i ne prirodan izgled. Nase ISKUSTVO je sto se tiče transplantacije kose kako u našem region tako i u većini okolnih država ubedljivo najveće. Prva smo ordinacija koja je donela ovaj metod transplantacije kose u region. Budući da se radi o investiciji za ceo život, jer jednom implantovana kosa raste doživotno, novac koji investirate nije uzaludan.

Da li ću sa novo implantovanom kosom imati potpuno prirodan izgled?

AHT tehnika je revolucionarna tehnika sa zadivljujućim rezultatima. Kako transplatovani folikuli rastu, nećete moći da uočite razliku između vaše prirodne kose i presađene. Naravno da vaša kosa neće više biti gusta i imati punoću kao u tinejdžerskim godinama, ali će vaši presađeni folikuli rasti zdravo, kao prirodna kosa. Čak i ukoliko imate znatno proređenu kosu i veliku površinu koja je ostala ćelava, ova metoda će to odlično pokriti.

Koliko gusta će biti moja nova kosa ?

Pri presađivanju kose vodi se računa o nekoliko faktora. Jedan od najvažnijih faktora je rastojanje folikula. Prirodna gustina po kvadratno centimetru je izmedju 80 i 120 dlaka. Broj dlaka koji se preporučuje da se implantuje u svaki centimetar je između 50 i 70 u zavisnosti od tipa kože) što je svkako manje od prirodne gustine kose. Pomenuti broj dlaka je zaista zadovoljavajući i izgleda potpuno prirodno. Folikuli se mogu postaviti na oko 1 milimetar razmaka i time se postiže gustina od prosečno 60 dlaka po kvadratnom centimetru što je približno isto kao i kod gustine prirodne kose pre nego što je počela intenzivno da opada. Tek u drugoj procedure moguće je postići veću gustinu od 60 dlaka po kvadratnom centimetru. U koliko se dlake implantuju preblizu postojećim dlakama koje nisu opale, može da se afektuje opadanje i oštećenje dlaka koje nisu ni bile predisponirane za opadanje. Stoga se mora voditi računa da se ne pretera sa željenom gustinom u prvoj intervenciji.

Da li ću nakon intervencije morati da odvojim nekoliko slobodnih dana?

Nećete morati izostajati sa posla zbog transplantacije kose AHT metodom. Dan nakon intervencije ste sposobni da se vratite na posao i svom svakodnevnom životu u koliko posao ne iziskuje veće fizičko naprezanje.

Da li postoje nus efekti ovog tretmana i koji su?

Nekim pacijentima zbog iritacije kože u području glave, mogu izaći crvene tačkice. U pitanju je iritacija kože koja se može ublažiti upotrebom Betadine medicinskog šampona, jednom dnevno tokom 4 dana. Tokom ovog perioda, važno je da se na glavi ne koriste drugi šamponi niti preparati za kosu.
Lokalni anestetik ponekad (ali vrlo retko) može da izazove otok na čelu, koji se zadržava 3-4 dana nakon intervencije. Svakako nema bolova, a svega 3% pacijenata imaju ovaj propratni efekat. Masiranje čela od centralnog dela prema stranama može biti jedan od načina da se otok brže skloni.
Moguće je da novopostavljene dlake koje su bile pričvršćene za nove folikularne jedinice krenu da opadnu u roku od 4-8 nedelja posle intervencije. Nemojte da vas ovo uplaši, jer je to normalna faza u procesa rasta. Nakon što je jedna dlaka opala, počinje novi ciklus rasta, što će biti primetno u roku od 2-4 meseca. Potpuni efekat će se videti između 8-12 meseci posle intervencije.

Da li će deo iz koga se vade folikuli biti primetno oštećen?

Nikako. Instrument za ekstrakovanje dlaka je minimalno invazivan i zarastanje je izuzetno brzo. U periodu od nedelju dana nakon izvršene procedure, niko neće moći da primeti da ste bili podvrgnuti ovom tretmanu. Kod starijih i primitivnijih metoda ožiljci su bili trajni što je sušta suprotnost u odnosu na naš metod.

Da li će ljudi iz okoline primećivati da sam bio podvrgnut tretmanu presađivanja kose?

Prvih dana nakon intervencije, male crvene tačke će biti primetne na donorskom i prijemnom području. One će postepeno bledeti i nestajati kako radna nedelja odmiče. Nakon tog perioda, nema više vidljivih znakova, nema ožiljaka niti šavova, ni na donorskom ni na prijemnom području.

Šta mogu da očekujem za vreme moje intervencije transplatacije kose?

Svaki klijent (bez izuzetka) dobija VIP uslugu, i svi naši zaposleni će biti predani tome da se vi osećate konforno. Tokom procedure možete odlaziti na pauze, koristiti toalet bilo kada, čak i odspavati. Čitava intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom, tako da ćete biti u mogućnosti da razgovarate sa nama i postavljate pitanja u bilo kom trenutku intervencije. Osim toga biće vam predočeno kako se vaši folikuli postavljaju tako da možete da utičete na dizajn.

Da li je AHT metoda bolna?

Zahvat je gotovo bezbolan i ne izaziva iritaciju. Sve u svemu, čitava intervencija se završava u roku od nekoliko sati. Obično gaza se stavlja samo preko područja iz koga se vadi dlaka (donatorskog dela), tako da naši pacijent odlaze izgledajući gotovo isto kao kada su došli u ordinaciju. Gaza se vec sutra ujutru skida i kreće se sa pranjem zadnjeg (donatorskog) dela. Instrument koji se koristi za vađenje folikula dlake je minimalnog promera što vam omogućava rekordno brz oporavak i bezbolnu proceduru.

Kada će početi rasta novih (presađenih) dlaka i na koji način se pere kosa nakon transplantacije kose?

Transplantovani folikul dlake biće vidljiv odmah nakon procedure. U zavisnosti od toga kojom brzinom se kapilari formiraju oko novih folikularnih jedinica koje su izmeštene na drugo mesto u toliko pre će i kosa krenuti da raste. Uglavnom je to period od 3 dana, nakon toga folikul postaje stabilan i kose kreće da raste kada i počinjete da perete kosu.. Kada krenete sa pranjem kose (72 sata nakon procedure ili ti 3 dana) izbegavati trljanje noktima već pranje počnite postepeno, sa jagodicama prstiju, pa nakon nekoliko nedelja ubacujete i vrhove prstiju uz pojačani intenzitet. U prvih mesec dana krećete da perete kosu dva puta na dan počevši od trećeg dana (ujutru i uveče), sledeći mesec perete kosu jednom dnevno a nakon toga perete kosu kako želite.

Koliko tretmana je potrebno pre nego što restauracija kose bude kompletna?

Broj procedura isključivo zavisi od površine regije koja se proredila. U koliko je površina izuzetno velika postoji mogućnost da niste kandidat za našu procedure već je bolji izbor za vas neka vrsta perike a ne mikrohirurška procedura. Svakako se radi procena donatorskog dela i ukoliko je deo dovoljno dobar da može iz njega da se izvuče dovoljan broj folikula onda se pravi plan i procena (ponuda). U večini slučajeva je dovoljan jedan tretman a nekada se pacijent opredele za dva ili više zahvata.

Može li se sa sedim dlakama izvršiti transplatacija kose?

Da, međutim ukoliko su dlake veoma bele, možda ćemo morati da ovim dlakama damo privremenu boju (kao kada se kosa farba), radi lakšeg prepoznavanja, transparentnosti i postavljanja.

U koliko je kosa svuda proređena da li je izvodljivo uraditi transplantaciju kose sa druge osobe?

Transplantacija folikula kose nije izvodljivo da se uradi sa druge osobe, iskljčivo radimo autotransplantaciju što bi značilo da sami sebi morate biti donator.

U koliko vam je kosa difuzno proređena te nemate adekvatnu regiju odakle može da se uzmu folikuli kose, onda se primenjuje jedna od tri opcije.

Transplantuje se dlaka sa drugih delova tela, grudi, brade itd.
Radi se PRP tretman, tretman minoxidilom 2% ili 5%
Proteza - perika (što mi ne radimo)

Svakako se najpre zakaže konsultativni pregled gde se precizira šta je u vašem slučaju najbolje raditi.