• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Ofarbajte se bez pomoći frizera

Ofarbajte se bez pomoći frizera

Saveti za farbanje kose kod kuće!

Farbanje kose kod kuće? Da, moguće je – ali uz naše savete!


Neke dame se farbaju isključivo kod frizera, drugima pomažu prijateljice, dok neke vole, žele ili jednostavno rade
same. Ako želite da budete sami svoji majstori i isprobate farbanje kose kod kuće, predlažemo vam da bez obzira na
to koju farbu izaberete, ne otvarate kutiju dok ne pročitate u nastavku teksta.

Top saveti za farbanje kose

1. Izaberite pravu boju
Sadašnja boja kose, čak i ako je prethodno farbana, trebalo bi da vam posluži kao reper za izbor nove farbe. Nikada nemojte pokušavati da jednim postupkom posvetlite ili potamnite kosu za više od dve nijanse – teško da ćete uspeti da “izvučete” željenu nijansu, a pritom ćete sigurno oštetiti kosu.

2. Birajte “hladnije” tonove

Budite oprezni ukoliko posvetljujte kosu “toplim” nijansama. Veoma lako može da se desi da farba oksidiše, a kosa poprimi ružan zelenkasti (mesingani) odsjaj. Zato, opredelite se za “hladne” ili neutralne nijanse – mnogo su bezbednija opcija, naročito prilikom prvog farbanja.

3. Obezbedite potrebnu količinu farbe

Količina boje u većini standardnih pakovanja dovoljna je za farbanje “prosečne” dužine kose (otprilike do ramena). Zato, ukoliko imate dužu kosu ili izrazito gustu kosu, obavezno kupite dva pakovanja farbe kako ne biste na pola farbanja ostale bez boje.

4. Ne štedite na opremi

Rekviziti koji se nalaze u pakovanju većine farbi često nisu dovoljno praktični. Zato je najbolje da investirate u profesionalnu opremu (četkice, rukavice, posuda za mešanje farbe), pomoću koje ćete kvalitetno obaviti postupak. Sve što vam je potrebno možete nabaviti u parfimerijama ili prodavnicama profesionalne frizerske opreme.

5. Obavezno prvo testirajte farbu

Pre nego što ofarbate celu kosu, isprobajte farbu na nekoliko unutrašnjih pramenova kako biste izbegle neprijatna iznenađenja i poštedele sebe skupih frizerskih usluga “popravljanja štete”! Ako ste zadovoljni rezultatom, možete slobodno da ofarbate celu kosu.

6. Oprezno farbajte izrastak

Neujednačenost boje pri korenu kose i na krajevima glavni je pokazatelj da ste se sami farbali. To se dešava kada se farba sliva od korena prema krajevima koji su već zasićeni bojom. Da biste izbegli ovu grešku, zamolite prijateljicu, sestru, ili majku, da vam pažljivo nanese farbu samo na izrastak. Želite da osvežite boju cele kose? Sačekajte najmanje pet minuta od početka procesa farbanja, pa onda pemažite ostatak kose.

7. Negovana kosa – postojanija boja

Što više negujete kosu, to će njena boja biti svežija i postojanija. To znači da treba redovno da koristite šampone za farbanu kosu (naravno, usklađene sa vašom bojom), kao i da, bar jednom nedeljno, upotrebljavate regenerator sa dubinskim delovanjem.

8. Dobro pokrijte sede vlasi

Za pokrivanje sedih vlasi koristite farbu za celu kosu u nijansi koja je negde između boje vaših sedih vlasi i boje kose koju ste imali kao dete. Tako ćete “omekšati” izgled lica i kamuflirati izrastak.

9. Pažljivo sa kovrdžavom kosom

Farbanje prirodno kovrdžave kose delikatan je posao. Ona je prirodno suva i porozna, zbog čega brže apsorbuje farbu i podložnija je oštećenjima nego ravna kosa. Eksperti zato savetuju da razredite farbu tako što ćete zameniti trećinu aktivatora (hidrogena) destilovanom vodom. Nakon toga, izvedite postupak farbanja na uobičajen način.

10. Igrajte se bojama

Činjenica je da je boja kose modni detalj. Zato možete da se igrate svetlijim, tamnijim, ili crvenkastijim nijansama farbe koju obično koristite. Rezultat vas može prijatno iznenaditi! Ako baš niste spremni za velike eksperimente, suptilnije promene možete da postignete upotrebom preliva, toniranog sjaja za kosu, ili tonirane pene za oblikovanje.

Pročitajte još:
Nepravilna ishrana – loš kvalitet kose!
Top 5 saveta za oporavak kose!