• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Perut nije zarazna, ali ne može da se izleči

Perut nije zarazna, ali ne može da se izleči

Da li ste znali da perut nije zarazna, ali se ne može da izleči?

Gotovo da ne postoji osoba koja nije imala perut. Svi će se složiti da su male bele tačkice estetski neprihvatljive. Teži oblik peruti je seboreični dermatitis, kojeg karakteriše i upala kože, a masne ili suve ljuspice se javljaju i po nosu, obrvama i ušima.

Šta je perut?

Reč je o hroničnom stanju vlasišta, kada se po koži glave javljaju beličaste ljuspice, praćene pojavom svraba. Kod ozbiljnijih problema perut nije ograničena samo na vlasište, već mogu da se jave crvenilo i perutanje kože.

Šta uzrokuje perut?

Perut nije zarazna, ali nažalost nije ni izlečiva. Uzrok nastanka peruti je najverovatnije povezan sa gljivicom pitirosporum ovale. Ona, inače, prirodno živi na našoj koži tokom celog života i uglavnom ne uzrokuje probleme.

S druge strane, neki dermatolozi tvrde da je perut u stvari tip kožne bolesti sa kliničkim nazivom seborea kapitos ili preterana proizvodnja sebuma.

Rešite se peruti

Perut se vrlo uspešno može držati pod kontrolom uz redovnu upotrebu sredstava za sprečavanje i lečenje peruti.

Za početak, često perite kosu jer ćete lakše kontrolisati perut. Međutim, može vam se desiti da se vlasište navikne i da ovaj recept više nema nikakav učinak. Zbog toga, menjajte tri šampona protiv peruti, jer svaki ima malo drugačiji sastav. Ako imate blagi šampon koji je delotvoran protiv ove uporne napasti, koristite ga na dnevnom nivou.

Ukoliko, vam ovaj savet ne pomaže, počnite sa jačim šamponima. Šamponi sa selenium sulfidom ili cink piritioneom deluju najbrže, jer ometaju brzinu stvaranja novih ćelija temena.

Šamponi sa salicilnom kiselinom i sumporom omekšavaju perut, pa se ona lakše ispire. Šamponi sa antibakterijskim supstancama uništavaju bakterije temena i smanjuju mogućnost infekcije, dok oni na bazi katrana usporavaju rast ćelija.

Za izuzetno problematične slučajeve preporučuju se šamponi na bazi katrana. Nakon šamponiranja, ostavite ga na glavi od pet do 10 minuta, da bi katran imao vremena da deluje. Međutim, ne treba preterivati sa ovim šamponom, već ga treba naizmenično koristiti sa normalnim šamponom.

Savet:

Uvek se šamponirajte dva puta. Pri prvom šamponiranju ostavite penu da deluje od pet do 10 minuta, a drugi put kosu odmah isperite. Da biste pospešili delovanje šampona, nakon nanošenja stavite kapu za tuširanje, ostavite tako na kosi oko sat vremena, pa sve isperite.

Pročitajte više:
Alopecija – alopecia, opadanje kose na pečate
Koji je ralog zbog kojeg opada kosa?!