Perut je problema sa kojim se bar jednom u toku života susreće veliki deo populacije. Kao hronični problem, prisutan je kod 2-5% ljudi.
Perut je čest slučaj kao reakcija raznih preparata za kosu. Nekada su to u pitanju gelovi za kosu, nekada razni šamponi ali postoje i drugi uzroci, pročitajte više…

Kako nastaje perut?

Perut može da nastane zbog brojnih činioca, a neki od njih su hormonski disbalans, nepravilna i neredovna ishrana, stres, reakcija na preparate za kosu… Takođe, perut može da se javi i ukoliko prilikom pranja ne isperete dobro kosu. Jedan od uzroka pojave peruti je i višak sebuma na vlasištu koja se javlja bez obzira na vaše navike pranja kose.

U nastavku teksta pročitajte kako da otkrijete koju vrstu peruti imate i kako da se izborite sa njom.

Suva perut

Ovu vrstu peruti karakteriše ljuskasta struktura sa belim ili sivim česticama koja prilikom češanja lako padaju sa glave. Za lečenje ovog tipa koriste se specijalni šamponi, a osim toga, stručnjaci preporučuju i piling koji ublažava svrab i smiruje suvo vlasište.

Masna perut

Ovaj tip peruti karakterišu deblja, masnija i lepljiva struktura koja taloženjem ljuspica dovodi do stvaranja masnog sloja koji se teško uklanja. Za razliku od suve peruti, masnu perut prati povećana produkcija sebuma na skalpu koji reaguje sa gljivicom Malassezia zbog čega dolazi do formiranja debelih, masnih ljuspi koje se lepe za vlasište i teško uklanjaju. Ovaj problem se teško rešava, jer sebum podstiče razvoj gljivice Malassezia i tako nastaje začarani krug. Kako biste rešili problem masne peruti, stručnjaci preporučuju piling sa salicilnom kiselinom umesto šampona za peruti jer se na ovaj način uklanjaju i najdeblje ljuspice. Takođe, hidratantni sastojci poput glicerola mogu pomoći u smirivanju iritacija i crvenila.

Prirodni recepti protiv peruti

U rešavanju ovog problema mogu vam pomoći i namirnici koje možete pronaći u svojoj kuhinji.

Soda bikarbona
Razmutite 1 kašiku sode bikarbone u šolji mlake vode pa prelijte preko kose i ostavite da malo odstoji, a potom isperite kosu.

Limun
Uzmite 2 kašike svežeg soka od limuna i izmasirajte skalp, pa ostavite da odstoji oko 2 minuta, a potom isperite vodom. Takođe možete uzeti kriške limuna i utrljati direktno na skalp, ostaviti da malo odstoji i isprati vodom.

Jabukovo sirće
U posudi pomešajte 2-3 kašike sirćeta sa istom količinom vode i dodajte još 15-20 kapi ulja čajnog drveta, a zatim izmasirajte koren glave i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte nekoliko puta nedeljno.

Majčina dušica
Sipajte u šerpu 5 dl vode, dodajte 4 kašike suve majčine dušice i kuvajte 10-15 minuta. Zatim procedite i ostavite da se prohladi, pa tečnost podelite na dva dela. Najpre umasirajte prvi u kožu glave i neka odstoji 15-20 minuta, pa umasirajte i drugi. Sačekajte oko 3 sata pa operite kosu.

Pročitajte još:
Anatomija kose, od čega se sastoje dlake?

Praistorija i istorija kose