• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Seda kosa pre vremena, da li je moguće sprečiti?

Seda kosa pre vremena, da li je moguće sprečiti?

Šta raditi ako se pojavi seda kosa pre vremena?

Seda kosa ranije je bila sinonim za pozne godine. No, sve češće ljudi dobijaju sede vlasi i pre vremena. Danas se prevremene sede u pojedinim slučajevima pojavljuju već i oko dvadeset i pete godine života, a češće u tridesetim.

Zašto kosa sedi?

Nastanak sedih povezan je najčešće sa našim emotivnim stanjem. Najčešće su to iznenadni stres, strah, šok (pozitivan ili negativan), bilo kakve burne emocije, briga, problemi, umni napor…

Ipak, ovo nisu jedini razlozi zbog kojih sedi kosa. Uzrok mogu biti i: prisustvo genetski prenosivih faktora, preterano konzumiranje alkohola, neuredan seksualni život i hormonalni disbalans.

Seda kosa pre vremena

Granica kada se prerane sede prvi put pojavljuju intenzivno se pomera ka sve mlađem dobu života. Nekada su se prve sede pojavljivale nakon pedesete ili pedeset pete godine života, pa su se prevremenim sedim dlakama smatrale one koje se pojave u četrdesetim godanama.

Prerane sede, javljaju se uglavnom prvo u predelu iznad ušiju, odnosno sa strane, a odatle, lagano se šire i na ostale delove glave.

Pojava sede kose, ne mora da bude progresivna. Pa tako, ukoliko uočite da ste dobili dve, tri ili pet sedih vlasi, ne morate da se zabrinete da će ih uskoro biti dvadeset ili pedeset. Ipak, može se i dogoditi da bude tako. To zavisi od daljeg prisustva gore navedenih faktora koji uzrokuju sede.

Pročitajte više:
Kako otkriti mušku ćelavost?!
Pozanti voditelj uradio transplantaciju kose