• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Šta je minoksidil i kako deluje?

Šta je minoksidil i kako deluje?

U nastavku pročitajte šta je Minoksidil.

Minoksidil je lek koji se u početku koristio za tretiranje visokog krvnog pritiska. Naknadno, otkriven je propratni efekat – povećan rast ili potamnjivanje dlačica.

Tačan mehanizam dejstva ovog leka nije poznat u potpunosti, međutim…

Utvrđeno je da se nanošenjem minoksidila potspešuje cirkulacija u regiju gde se losion nanosi. Samim tim prokrvljenost se povećava i folikuli se bolje pothranjuju što utiče na zadebljanje dlake. To vizuelno daje dobar efekat ali ne samo vizuelno već kosa zaista ojača.

Primena minoksidila (Minxidil 5%)

Koristi se jednom ili dva puta dnevno (utrljava se na kožu glave) tokom perioda od najmanje četiri meseca. Efekat nestaje čim prestanete sa korišćenjem tako da se uslovljeni da ga koristite stalno. Organizam može postati imun na upotrebu, kao is svakog leka koji se dugo primenjuje, stoga nije trajno rešenje.

Ovaj preparat je manje efikasan kada postoji veća površina na kojoj nema kose.

Može se kupiti bez recepta i po različitim cenama iako je koncentracija aktivnih sastojaka relativno ista – uglavnom se proizvodi u koncentraciji od 2% ili 5%.

Prilikom upotrebe preparata treba biti pažljiv jer, ukoliko vam nešto kaplje sa strane, može doći do pojačane maljavosti na neželjenim mestima.

Kod izvesnog broja ljudi efekat potpuno izostane ali, ako imate problema sa opadanjem kose, svakako se dodatno informišite o Minoksidilu.

Minoksidil nije ‘čudotvorno’ rešenje i kao većina stvari u životu ima i dobre i loše strane. Uobičajene nuspojave su nadraženost ili svrb vlasišta.

Pročitajte više:
Vladimir mandić presadio kosu!
Zašto je transplantacija kose jeftinija u Turskoj?!