• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Šta nakon transplantacije kose?

Šta nakon transplantacije kose?

 Vladanje u postoperativnom toku.

Pacijenti koji se odluče za presađivanje kose AHT metodom ne moraju da se odriču svoje svakodnevice. Već sutradan nakon transplantacije kose mogu da nastave sa uobičajenim aktivnostima – ukoliko ona ne iziskuju veći fizički napor.

U zavisnosti od toga kojom brzinom se kapilari formiraju oko novih folikularnih jedinica, koje su izmeštene na drugo mesto, u toliko pre će i kosa krenuti da raste.

Saveti nakon transplantacije kose.

Transplantovani folikuli dlake biće vidljivi odmah nakon procedure. Uglavnom je to period od tri dana, nakon toga folikul postaje stabilan i kosa kreće da raste.

Nega nakon transplantacije kose

Kada krenete sa pranjem kose (72 sata nakon procedure) izbegavajte trljanje noktima. Koristite jagodice prstiju, a tek nakon nekoliko nedelja možete da pojačate intenzitet.

U prvih mesec dana krećete da perete kosu dva puta na dan počevši od trećeg dana (ujutru i uveče), sledeći mesec perete kosu jednom dnevno a nakon toga perete kosu kako želite.

Implantovana kosa je prilično osetljiva stoga pokušajte tako i da se vladate u postoperativnom toku. Za mnoge je to možda naportno jer današnji tempo života nedozvoljava da mirujete. Pokušajte biti disciplinovani bar u narednih mesec dana nakon procedure presađivanja kose. Što se tiče fizičkog naprezanja i aktivnosti, preporučuje se plivanje u moru tek nakon 2 nedelje dok u bazenu, zbog raznih hemikalija, tek nakon mesec dana. Dozvoljen je lagani džoging i aerobne vežbe kao i vežbe istezanja 2 nedelje nakon proedure. Dizanje tegova i veća fizička naprezanja možete praktikovati nakon treće nedelje pa nadalje.

Redovnim obavezama i poslu se možete vratiti već nakon 3 dana u koliko taj posao ne zahteva veće fizičko naprezanje. Dok ste u taksiju, kancelariji ili zatvorenom prostoru gde nema UV zračenja nemate potrebunositi kapu nakon intervencije, ako ste pak izloženi suncu ili kiši svakako obavezno stavite kapu. Kapa se stavlja površno kako ne bi pritisnula i oštetila folikule.

Pročitajte još:
Cikatricijalna alopecija (alopecia)!
Opadanje kose na pečate!