• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Telogeni efluvijum: Difuzno opadanje kose

Telogeni efluvijum: Difuzno opadanje kose

 U nastavku pročitajte o difuznom opadanju kose.

Telogeni efluvijum (Effluvium Telogenes) je difuzno i reverzibilno opadanje kose. Češće pogađa žene nego muškarce.

Telogeni efluvijum je zapravo opšti tip odgovora anagenog folikula na ra­zličite fizičke i psihičke stresne situaci­je.

U telogenoj (pasivnoj) fazi rata kose nalazi se 10-20 odsto dlaka. Međutim, usled delovanja štetnih faktora remeti se ciklus rasta dlake, dolazi do prevremenog ulaska većeg broja dlaka u telogenu fazu i posle perioda od oko tri meseca, koliko ona traje, zahvaćene dlake ispadaju.

Ovaj prevremeni ulazak folikula dlake u fazu mirovanja pojavljuje se verovatno u sklopu odbrane organizma od štetnog faktora, jer je telogeni folikul mnogo manje osetljiv od anagenog.

Na koji način opada kosa?

Telogeni efluvijum najčešće pogađa srednji deo glave, retko sa strane i pozadi. Pacijenti obično ne izgube svu kosu, ali ona postaje tanka i slaba, gubi svoj prirodni volumen, a često se skalp jasno nazire. U ozbiljnijim slučajevima, telogeni efluvijum pogađa i obrve, pubičnu i pazušnu dlaku.

Folikuli nisu trajno oštećeni, samo se mnogo više njih nalazi u pasivnoj fazi rasta nego što je normalno. Iz tog razloga, važno je na vreme početi s terapijom. Naime, što pre se počne s terapijom, veća je mogućnost da se uspori ili zaustavi opadanje kose, a dlake vrate u aktivnu (anagenu) fazu rasta.

Zašto se javlja telogeni efluvijum?

Postoji nekoliko uzroka nastanka. Klasični telogeni efluvijum nastaje posle porođaja, kada se smanjuje lučenje estrogena. Takođe, dijete, stres i određeni lekovi dovode do opadanja kose.

Pročitajte više:
Koliko intervencija presađivanja kose je potrebno? 
Zašto je androgena alopecija izraženija kod muškarca?