• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Top 5 vitamina koji pospešuju rast kose

Top 5 vitamina koji pospešuju rast kose

Zdrava kosa je znak dobrog zdrvlja i lepote

Ako želite da imate zdravu, sjajnu i bujnu kosu, osim šampona, balzama i maski za negu, veoma je važno u organizam unositi hranljive materije koje pospešuju rast kose.

Želite li zdravu kosu? Pročitajte naše savete.

U stvari, mnogi nutritivni nedostaci su povezani sa gubitkom kose. Pored faktora poput starosti, genetike i hormona koji utiču na rast dlake, optimalan unos hranljivih materija je ključ.

U nastavku teksta vam predstavljamo vitamine koji pospešuju rast kose.

Vitamin A
Ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu za rast kose. Vitamin A pospešuje proizvodnju sebuma, prirodnog ulja koji vlaži kožu i sprečava isušivanje kose. Takođe, vitamin A jača kosu i doprinosi većoj gustini. Nedovoljan unos ovog vitamina izaziva opadanje kose. Ipak, treba biti oprezan sa unosom. Istraživanja su pokazala i da previše vitamina A može doprineti gubitku kose.

Kompleks vitamina B
Jedan od najpoznatijih vitamina koji pospešuju rast kose je Vitamin B7 poznat kao biotin. Biotin obnavlja krtu kosu, poboljšava teksturu i daje zdrav izgled. Pomaže u proizvodnji masnih kiselina u ćelijama, rastu ćelija i drugim procesima u kojima su uključene masne kiseline i masti. Drugi vitamin B grupe pomažu u stvaranjju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i hranljive materije do kože glave i folikula. Folna kiselina jača kosu i daje joj sjaj, a pomaže i prevremenu pojavu sedih vlasi.

Vitamin C, D i E takođe igraju veliku ulogu u zdravoj kosi

Vitamin C
Slobodni radikali blokiraju rasti ubrzavaju proces starenja kose. Vitamin C, veoma snažan antioksidans, ima važnu ulogu jer štiti od oksidativnog stresa izazvanog štetnim dejstvom slobodnih radikala. Osim toga, organizmu je neophodan vitamin C kako bi stvorio kolagen, protein veoma važan deo strukture kose.

Vitamin D
Nedostatak vitamina D usko je povezan sa alopecijom. Mnoga istraživanja su pokazala da vitamin D pomaže u stvaranju novih folikula i pospešuje proizvodnju kose.

Vitamin E
Kao i vitamin C, vitamin E je snažan antioksidans koji sprečava oksidativni stres. Ovaj vitamin pospešuje rast, te rešava problem suve i iskrzale kose. Zadržava vlagu i štiti kosu od isušivanja, te joj daje sjaj. Blagotvorno deluje i na kožu glave i ubrzava cirkulaciju. Rezultati jedne studije pokazali su da osobe koje imaju problema s gubitkom kose i koji su svakodnevno unosili dovoljne količine vitamina E, nakon 8 meseci imali porast u rastu kose za 34,5%.

Pročitajte još:
Vladimir Mandić uradio transplantaciju kose!
Kako otkriti mušku ćelavost?!