• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Trihotilomanija – bolest čupanja kose

Trihotilomanija – bolest čupanja kose

Trihotilomanija je poremećaj kontrole impulsa!

Usled ovog poremećaja dolazi do čupanja dlaka sa tela, najčešće kose, trepavica i obrva. U dečjem uzrastu trihotilomanija se javlja podjednako kod dečaka i devojčica. Kod odraslih osoba 80-90 odsto prijavljenih slučajeva su žene.

Osobe koje boluju od ovog poremećaja često to poriču, sakrivajući gubitak kose kapama i šeširima, odnosno koristeći veštačke trepavice/obrve.

Šta je uzrok?

Uzrok poremećaja još nije poznat, ali nagon za čupanjem najčešće uzrokuje stres. Iako su oboleli svesni da sebi nanose štetu, ne umeju da se kontrolišu, te im čupanje kose pomaže da se smire. Pored stresa, okidači za trihotilomaniju mogu biti anksioznost i depresija.

Kako se leči trihotilomanija?

Najčeći način lečenja je psihoterapija, takozvani „obrnuti trening“. Pacijent uči da na vreme prepozna impuls koji ga tera na čupanje kose i da ga preusmeri na neki drugi impuls.

Obično pacijent vodi dnevnik kad je čupao kosu, koliko dlaka je iščupao, kao i o čemu je razmišljao u tom trenutku. Na taj način se uči da prepozna uobičajene situacije u kojima čupa kosu i razvije strategiju za izbegavanje istih. U suštini, cilj je lošu naviku zameniti dobrom.

Pročitajte više:
Šta je minoxidil i kako deluje?
Zašto je transplantacija kose jeftinija u Turskoj?