Trikovi za lepu i sjajnu kosu.

Činjenica je da veoma često pranje, kao i farbanje, mogu da oštete našu kosu. U takvim situacijama, mnogi se odlučuju za korišćenje raznih kozmetičkih preparata.
Međutim, za lepu i sjajnu kosu vrlo je važno u ishranu dodati namirnice bogate hranljivim materijama – vitaminima, mineralima i vlaknima.

Stoga, ukoliko želite lepu i sjajnu kosu, bez ispucalih krajeva, savetujemo vam da u svoj jelovnik uvrstite sledeće namirnice koje će sprečiti opadanje kose i pospešiti zdravlje.

Ove namirnice sadrže sve što je potrebno za lepu i sjajnu kosu, a osim toga doprinose i njenom oporavku:

ORASI
Visok nivo biotina i vitamina E koji se nalaze u orasima sprečavaju oštećenje ćelija i omogućavaju prirodnu zaštitu kose. Ova namirnica je bogata eteričnim uljima koja blagotvorno deluju na zdravlje kose. Takođe sadrže i bakar koji kao prirodni mineral ima pozitivne efekte na boju kose.

AVOKADO
Zahvaljujući visokom nivou omega ulja u svom sastavu, avokado pomaže u jačanju kose. Ova tropska voća ubrzava rast kose i daje joj sjaj. Osim što je dobar za kosu, avokado je dobar i za kožu, čini da izgleda mlađe, zategnutije i svežije.

JAJA
Prirodna struktura kose se sastoji od kompleksnih proteina poznatih kao keratin, a upravo se u jajima nalazi supstanaca koja je veoma slična keratinu. Pored toga, jaja sadrže gvožđe i vitamin D koji podstiču rast kose, kao i zdrave masti koje su zadužene za njen sjaj.

ŠKOLJKE
Školjke su veoma bogate cinkom, mineralom koji će vašoj kosi vratiti prirodan sjaj. Ova namirnica nije baš omiljena svakome, ali stručnjaci ističu da ne bi bilo loše jesti ih povremeno.

PILETINA
Piletina sadrži dosta proteina i direktno utiče na proizvodnju keratina – supstance koja čini 80 odsto dlake. Stručnjaci kažu da je, pored piletine, dobro jesti i ćuretinu.

Pročitajte još:
Cimet sprečava opadanje kose
Hrana za kosu