• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Vitamin za kosu B kompleksa

Vitamin za kosu B kompleksa

Da li ste znali da su vitamini za kosu B kompleksa?

Kompleks vitamina B je grupa od osam vitamina (B1, B2, B3, B6, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin). Svaki od njih ima određene „zadatke“, a vitamini za kosu su B3, B5, B6 i B12.

B3 – Niacin

Izvori niacina su mlečni proizvodi, jaja, živina, mahunarke i orašasti plodovi. Inače, niacin ima delotvoran učinak na krvne sudove i omogućava bolji protok krvi u svim delovima tela.

Takođe, pokazao se i kod lečenja visokog nivoa LDL kolesterola i triglicerida, te niskog nivoa HDL holestrola. Dozvoljena dnevna doza je 25 miligrama.

B5 – Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina sprečava opadanje kose i pojavu sedih vlasi. Bogati izvori ovog vitamina su meso, mahunarke, jaja, voće i povrće.

Takođe se pokazao kao uspešan u lečenju neuropatije kod dijabetesa, poboljšanju mentalnih sposobnosti, te u preveneciji artritisa i alergija.

B6 – Piridoksin, vitamini za kosu

Vitamin B6 pomaže stvaranje melanina, koji kosu daje boju. Piridoksina ima u biljnom i životinjskom tkivu, naročito u jetri i bubrezima, zatim suvom voću, bananama, spanaću, kvascu, ribi, soji, jajima, mleku… Može se reći da ga ima svuda.

Nedostatak vitamina B6 vrlo je redak. Javlja se kod primene nekih lekova, i kod ishrane bogate aditivima. Znatno se uništava preradom namirnica.

B12 – Cijanokobalamin, vitamini za kosu

Takođe sprečava opadanje kose. Izvori vitamina B12 su morski plodovi, riba, žumance, mleko i sirevi. Kuvanjem se minimalno gubi.

Iako je njegov nedostatak redak, često se javlja kod vegatarijanaca koji ne kozumiraju ribu niti mlečne proizvode.

B12 je pokazao i terapijske učinke u prevenciji ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

 

Oprez!

Vitamini B kompleksa topivi su u vodi tako da se previsok unos uglavnom izlučuje mokraćom, ali to ne pruža sigurnost kod uzimanja previsokih doza.

Moguće nuspojave kod visokog unosa su giht, visok nivo šećera u krvi, kožni problemi. Predoziranje može dovesti do srčanih problema i problema s jetrom što predstavlja ozbiljne zdravstvene probleme.