Opadanje kose je normalna pojava. Nema žene koja se ne bi zabrinula da primeti da joj kosa opada više nego inače, kao i da joj se kosa znatno istanjila.

Ipak, opadanje kose ne bi trebala mnogo da vas brine. U nastavku teksta pročitajte i zašto ne treba da vas brine opadanje kose.

Kosa može da opada kao posledica traume

Pod pojmom trauma misli se na fizičku traumu koja se javlja kao posledica neke operacije ili nesreće. Osim toga, postoji i emocionalna trauma koja se javlja usled gubitka voljene osobe, nezadovoljstva u emotivnoj vezi, porodici…Bilo koji oblik traume utiče na vašu kosu i dovodi do opadanja ili istanjivanja kose. Ipak, nema razloga za brigu, jer ovo stanje može da se popravi nakon šest meseci. Kako bi se vaša kosa što pre oporavila, veoma je važno da u organizam unosite vitamin B, proteine i zeleno povrće.

Česti tretmani oštećuju kosu

Opadanje kose može da izazove često farbanje, korišćenje pegle ili često vezivanje u rep. Osim toga, do oštećenja
kose može da dovede čak i ako usled nervoze neprestano vrtite kosu oko prsta.
Stručnjaci preporučuju prirodne boje za farbanje kose, kao i što manje korišćenje pegle za kosu. Osim toga, trebalo bi da koristite prirodne šampone i maske za kosu.

Zdravstvene tegobe izazivaju opadanje kose

Anemija, hormonski poremećaji naročito u trudnoći, poremećaj u radu štitne žlezde i drugi mogu dovesti do istanjivanja kose. Kako biste rešile ovaj problem, prvo bi trebalo da posetite lekara kako biste utvrdile tačan problem, a zatim počnete sa lečenjem.

Opadanje kose može biti nasledno

Ukoliko je makar jedan od vaših roditelja imao problema sa opadanjem i istanjivanjem kose, moguće je da je reč o androgenetskoj alopeciji. Prvi znak ove vrste gubitka kose je postepeno širenje razdeljka ili ako rep postaje sve tanji.
Kako biste usporili opadanje, stručnjaci savetuju upotrebu proizvoda protiv opadanja kose, kao i onih koji će stimulisati rast kose.

Pročitajte još:

Top 3 pakovanja za kosu!
Želite lepu i sjajnu kosu? Glicerin provereno čini čuda!
Da li ste znali da su riđokosi bili cenjeni kao lepši i atraktivniji? Ove činjenice o crvenoj kosi morate da znate!

Domaće i prirodno: Cimet sprečava opadanje kose!
Da li ste znali? Dužina kose otkriva kakva ste osoba!

tie.