• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Zaboravite na pušenje posle transplantacije kose

Zaboravite na pušenje posle transplantacije kose

Nakon transplantacije kose zaboravite na pušenje!

Pušenje posle transplantacije kose uzrokuje suženje krvnih sudova te smanjuje dotok krvi u skalp. Takođe, ugljen monoksid, koji se nalazi u duvanskom dimu, smanjuje dotok kiseonika u krv.

Sve ovo može da dovede do sporog zarastanja rana nakon intervencije transplantacije kose. Takođe, nikotin negativno utiče na rast kose stoga pušačima kosa sporije raste i slabijeg je kvaliteta.

Loša vest za pušače je da se štetni efekti nikotina osete se i kada se odreknete cigareta. Nedeljama, pa čak o mesecima nakon prestanka pušenja, oporavak nakon presađivanja kose može da teče sporije nego kod nepušača.

U principu, ne postoji tačan podatak kada bi trebalo ostaviti cigarete ako planirate da presadite kosu, ali preporučuje se apstinencija sedam dana pre i dve sedmice posle intervencije.

 Kako pušenje uništava vaš organizam?

Duvanski dim sadrži preko 4.000 različitih hemijskih sastojaka. Najpoznatiji od njih,  nikotin, stvara zavisnost. Kod nepušača, doza od 5 mg već uzrokuje simptome akutnog otrovanja, a pojedinačna doza iznosi 40 – 60 mg nikotina.

S jednom popušenom cigaretom resorbira se 1,5-2,5 mg nikotina, koji se u organizmu relativno brzo razgrađuje, pa pušač tokom dana može konzumirati veće količine nikotina bez znakova trovanja.

Nikotin neposredno u malim dozama podstiče, a u velikim inhibira nervne impulse.

Pročitajte više:
Presađivanje kose, video, poznati model!
Ćelavost sve učestaliji problem kod žena!