• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Imune ćelije aktiviraju rast kose

Imune ćelije aktiviraju rast kose

Protein KROX20!
Na osnovu istraživanja, došlo se do zaključka da imune ćelije ne dolaze do tkiva kao borci a da matične ćelije regenerišu tkivo, već da imune i matične ćelije moraju da rade zajedno. Istraživači sa ,,UT Southwestern Medical Center,, koji se nalazi u Teksasu, su otkrili protein koji je ključan za podsticanje ćelavosti i sedenje kose. Studija koja je objavljena u ,,The Genes & Development Journal,, je ovaj pronađeni protein nazvala KROX20 i pokazalo se da se on nalazi u ćelijama kože. Ove ćelije služe za nastanak dlake. Nakon toga na red dolaze matične ćelije sa SCF faktorom. SCF faktor je potreban za pigmentaciju dlake, od toga zavisi boja kose.

Eksperiment na mišu

Naučnici su u jednom eksperimentu SCF gen obrisali iz predaka dlake, u mišjem krznu, i krzno je pobelelo. Kada su obrisali KROX20, miševima su dlake opale. Na osnovu toga naučnici su došli do zaključka da bi sve ovo moglo da dovede do veoma efikasnih tretmana u lečenju ćelavosti.

Projekat je naime započet kako bi se razumelo šta pojedine vrste tumora čine. Takođe se došlo do saznanja zašto kosa postaje seda i otrivene su ćelije koje direktno vode do kose. Naučnici se nadaju da će u budućnosti moći da stvore jedinjenja koja će delovati na delove kože. Pretpostavlja se da će moći bezbedno da dodaju gene i druge neophodne elemente, gde su oni potrebni.

Pročitajte još:
Kako negovati kosu posle intervencije?
Presađivanje kose jedino trajno rešenje!