• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Kako do jače kose na prirodan način

Kako do jače kose na prirodan način

U nastavku pročitajte kako da ojačate kosu na prirodan način.

Razni faktori utiču na kvalitet kose. Kako sačuvati kvalitetnu kosu… saznajte iz nastavka teksta.

Masaža je jedan od prvih koraka koje morate preduzeti. Vrlo je moguće da u koži vaše glave nema dovoljno cirkulacije i da kosa zato opada. Prstima nežno pravite kružne pokrete po koži glave svaki dan po nekoliko minuta.

Ako sumnjate da je uzrok opadanja vaše kose jaka farba ili često farbanje, onda prestanite da se farbate neko vreme. Izrastak ne može da bude toliko ružan, koliko može da bude retka kosa.

Prečesto pranje kose može da dovede do češćeg opadanja kose, naročito ako koristite jake šampone. Umesto da perete kosu svaki dan, probajte da pranje kose smanjite na 2-3 puta nedeljno.

Prestanite da koristite sve preparate za kosu koje ste koristili. Moguće je da vam neki od njih ne odgovara, a dok ne utvrdite koji tačno, najbolje je da ne koristite ni jedan. Šampon zamenite običnim šamponom za bebe od proizvođača koji ne testira svoje proizvode na životinjama. Takođe možete naći i firme koje proizvode šampone od prirodnih preparata, a bez hemikalija.

Pogledajte svoje nokte. Ako su krhki, bledunjavi, sa prejakim brazdama ili belim flekama, onda vam definitivno nedostaju neki vitamini i minerali.

Ishrana za kvalitet kose je veoma važna

Do jače kose doći će te i ako u svoju ishranu dodajte namirnice bogate cinkom, magnezijumom, folnom kiselinom, gvožđem, vitaminom B12 i pivskim kvascem. To su vam uglavnom proizvodi od soje, musli, orasi, lešnici, meso, riba, školjke, jaja…

Osim toga, sve ove vitamine možete kupiti i u apoteci u formi šumećih tableta. Najbolja varijanta je da svaki od ovih vitamina kupite posebno, pa ih sami rasporedite tokom dana, ali ih možete naći i sve zajedno u formi „vitamina za kosu i nokte“.

Maske za kosu

Kosu spolja možete negovati različitim maskama. Jedna od poznatijih je maska od maslinovog ulja, jednog jajeta, kašike meda i malo vašeg regeneratora za kosu. Držite minimum sat vremena i zatim isprerite.

Ili izmiksajte pola banane sa jednom kašikom soka od limuna i kašikom mleka. Nanesite na kosu i isperite nakon 20 minuta.
Možda će vam zvučati ludo, ali ako nanesete majonez na kosu od korena do krajeva i isperete nakon sat vremena, kosa će vam povratiti sjaj i živost. Sličan efekat ima i običan izpasirani paradajz.

Na krajeve sveže oprane kose nanesite kap vašeg ulja za kosu – čičkovo ako vam je kosa svetlija, orahovo ako vam je kosa tamnija. Ne ispirajte, ali se trudite da ne zamastite kosu previše. Ovo će vam osvežiti krajeve, a na duže staze ih potpuno oporaviti.

Pola kilograma listova koprive prelijte litrom ključale vode i sve to neka odstoji 30 minuta. Lagano procedite čaj i dodajte čašu ricinusovog ulja. Tom mešavinom trljajte vlasište tri puta dnevno, najbolje bi bilo da to uradite 20 puta u toku nedelje. Kosa će vam opadati manje i doći će te do jače kose.

Par puta nedeljno u vlasište utrljavajte bademovo ulje. Zaustavljate opadanje i oštećenje kose.

U apotekama možete naći i medicinske šampone protiv opadanja kose. Nemojte da bežite ni od onih šampona koji u sebi imaju kafetin ili pivo – oni će takođe imati dobar učinak.

Nađite bilo koji proizvod sa aloe verom. Za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu, svejedno. Neće vam škoditi, kako god da okrenete.

Pročitajte više:
Da li koristiti kofeinski šampon ili ne?!
Koji su uzroci suve kose?