• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Kofeinski šampon, da ili ne ?

Kofeinski šampon, da ili ne ?

Da li koristiti kofeinski šampon?

Mnogi od nas ne mogu da zamisle početak dana bez jutarnje kafe, koja nas osvežava i pruža energiju. A da li dnevna doza kofeina vašoj kosi može da pruži isto? Kofein, prirodni podizač energije, pronašao je svoje mesto i u kozmetičkoj industriji.

Kofeinski šampon

Kofeinski šampon revitalizuje koren i koristi se da zaustavi prirodni, tj. nasledni gubitak kose u svim fazama rasta.

Istraživanja su pokazala da čak polovina muške populacije do navršene 50. godine izgubi značajnu količinu kose, pa je interesovanje za kofeinske šampone poslednjih godina sve veće.

Međutim, kako to obično biva sa ‘čudotvornim tretmanima’, kofeinski šampon je možda i previše dobar da bi bio istinit!

Studija je pokazala da kofeinski šampon stimuliše rast kose i koren čini aktivnim, štiteći ga od štetnih materija koje dovode folikule do slabljenja (poput DHT hormona koji je najčešći uzrok muške ćelavosti).

Ali, dok kofein dokazano pomaže rast kose, ograničena koncentracija kofeina koja se koristi za šampone istovremeno sprečava sposobnost kofeina da apsorbuje folikule. Stoga su i najprodavaniji kofeinski šamponi na udaru kritičara jer nisu dovoljno ispitani na ljudima.

Dakle, kofeinski šampon nije najbolje sredstvo za gubitak kose. Osobama kojima je opala kosa jedino može pomoći transplantacija, odnosno presađivanje kose.

Ipak, kofeinski šampon svakako je dobra investicija za negu kose, jer održava folikule u dobrom stanju.

Pročitajte više:
Koji je najbolji donatorski deo za presađivanje kose?!
Kako otkriti mušku ćelavost?!