• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Kosa i hormoni, da li su povezani?!

Kosa i hormoni, da li su povezani?!

Kako hormoni utiču na našu kosu?

Promene u radu štitne žlezde i korišćenje kontracepcijskih pilula mogu uticati na teksturu kose, isto kao i promene u nivou estrogena u trudnoći.

Kosa i hormoni

I najmanje hormonalne promene vide se na kosi, posebno u njenoj teksturi. Najveće probleme stvara prejak ili preslab rad štitne žlezde koja vlasi čini slabima i lomljivima. One opadaju već nakon nekoliko nedelja rasta, a ponekad ni ne dosegnu uobičajenu dužinu pre nego što opadnu.

Promene su takođe uočljive tokom trudnoće kada povišen nivo estrogena produžava fazu rasta i smanjuje opadanje vlasi zbog čega kosa postaje gušća i sjajnija.

Promena u ravnoteži hormona utiče na rast kose, ali i menja i njenu teksturu. Tako ravna kosa može da se ukovrdža, a kovrdžava izravna.

Kosa i lekovi

Osim hormona, na teksturu kose mogu uticati i lekovi. Lekovi za akne, betablokatori koji se koriste za visoki pritisak, antikoagulanti za razređivanje krvi, antidepresivi i nesteroidni protivupalni lekovi, mogu izazvati opadanje kose.

A slično delovanje moguće je i kod kontracepcijskih pilula. Progesteron iz pilula počinje da se ponaša poput muškog hormona testosterona što podstiče opadanje vlasi.

Kosa i ishrana

Kosi su za rast potrebni vitamini koje dobija iz hrane. Ishranu treba obogatiti vitaminom A, cinkom, gvožđem i omega-3 masnim kiselinama jer će u suprotnom kosa biti beživotna i tanka. To je najvidljivije kod nedostatka gvožđa koji kosu čini krhkom i podstiče njeno opadanje.

Kosa i medicinski tretmani

Opadanje kose često je nakon hemoterapije, a za sve su krivi agresivni lekovi koji menjaju i sam rast novih vlasi. Jednom kad vlasi ponovno počnu rasti njihova će se tekstura promeniti.

 

Kosa i stres

Stres kosu čini slabom i tankom, a može je „naterati“ i u prevremenu fazu mirovanja. Čim prođe ta faza kosa opada, a stanje bi se u normalu trebalo vratiti najkasnije nakon šest meseci.

U slučaju da do toga ne dođe, posavetujte se sa lekarom i zapamtite da je opadanje kose danas mouće lečiti, a presađivanje kose je svakako trajno rešenje za ovaj problem.

Pročitajte više:
Psihologija ćelavosti
Zašto muškarci gube kosu?