• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Na sneg sa zdravom kosom

Na sneg sa zdravom kosom

Kako izaći na sneg sa zdravom kosom?

Sneg, kiša, hladno, vlažno i vetrovito vreme, koje je uobičajeno tokom zimskih meseci, uzrokuje da kosa gubi čvrstinu i postane beživotna, suva i rascvetana – na šta još dodatno utiču centralno grejanje i nošenje kape.

Da vam nega kose u zimskim mesecima ne bi postala prava muka, tretirajte je maskama koje sadrže maslinovo ili bademovo ulje.

Nanošenje toplog ulja i masaža kose pre pranja je uvek dobra ideja. To će vašu kosu učiniti sjajnom i zdravom.

Osim mešavine maslinovog i bademovog ulja, možete dodati i kapsule vitamina E, što će sprečiti opadanje kose. Kosu treba masirati bar 20 minuta.

Takođe, kosu ni slučajno ne perite vrućom vodom, jer ona je isušuje i oštećuje. Koristite mlaku vodu i pranje završavajte mlazom hladne vode, kako biste joj vratili vlagu i sjaj.

Na sneg i vetar ne izlazite s mokrom kosom. Mokra kosa puca i lomi se i zato je dobro osušite. Najbolje bi bilo da je sušite prirodno, bez upotrebe fena, kako ne biste dodatno oštećivali dlaku.

Postoje tri tipa oštećenja kose koji se javljaju tokom zime:

Sindrom tužne kose

Nastaje usled nedostatka sunčeve svetlosti i česte upotrebe fena. Nedostatak sunčeve svetlosti, niske temperature, visoki nivo vlažnosti vazduha, kombinovan sa redovnom upotrebom fena i proizvoda za stajling kose, čine kosu običnom i beživotnom.

Simptomi: suva, krta, obična i beživotna kosa.

Sindrom kose iz Sahare

Izazvan je hladnim i suvim vremenom i iznenadnim promenama temperature. Tokom zime, kosa je stalno izložena ekstremnim uslovima koji se često veoma brzo smenjuju – kao što su brzi prelasci iz zagrejane prostorije i suvog vazduha – na ledeni vetar, vlagu i sneg.

Ove nagle promene pogoršavaju stanje kose, čineći je običnom i beživotnom. Čak ni topao i prijatan vazduh koji stvara centralno grejanje ili klima-uređaji nimalo nisu korisni za stanje vaše kose. Naprotiv, kosa je izložena toplotnom šoku koji je jednak produženom izlaganju suncu u Sahari.

Simptomi: suva, osetljiva i krhka, obična kosa – veoma podložna koncentraciji statike.

Sindrom nošenja kape

Kape uistinu štite od hladnoće, ali u isto vreme stimulišu preterano znojenje temena i proizvodnju sebuma/peruti.

Simptomi: spljoštena i slaba kosa u korenu, uz suve i krhke krajeve.

Pročitajte još:
Poznati rukometaš Vladimir Mandić presadio kosu!
Kako da vam kosa brže raste?!