Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

AHT metod, poređenje drugih metoda transplantacije kose

Poređenje metoda presađivanja kose

Poređenje metoda presađivanja kose oduvek je bilo od velike važnosti za klijente koji se opredeljuju za proceduru transplantacije kose. U poslednjih 10 godina na polju transplantacije kose došlo je do velikog napretka. Metod koji je zvanično krenuo da se primenjuje od 2002. godine bio je jedan od najvećih pomaka u transplantaciji kose – Follicular Unit Extraction (FUE). Tokom nekoliko godina istraživanja, usavršavanja metodologije rada i inovacijama instrumenata došlo je do masovne primene pojedinačnog prebacivanja folikula. AHT metod transplantacije kose,  od 2015. godine nudi niz prednosti u odnosu na druge metode. 

rad sa implantorom operacija na delu

Poređenje metoda presađivanja kose, velika preciznost, savršen ugao dlake

Instrument za vađenje folikula detalj

Robotizovan metod transplatacije kose, izmenljiva glava HEX panča

Nakon ekstrakcije, folikul se ili direktno implantuje u regiju koja je proređena ili se odlaže u Petrijeve šolje koje su obezbeđene na određenoj temperaturi i održavaju folikul dlake vitalnim. Prednosti AHT metode u odnosu na klasičan FUE metod jeste u prezivljavanju folikula, što se direktno odražava na krajnji rezultat. Folikul se smešta u ATP-v Bioelement ili Hypothermosol i time obezbeđuje idealni uslovi. Folikul nema osećaj da je prebačen sa jednog mesta na drugo i u velikoj meri ne doživi “šok” kao što je slučaj u bilo kojoj metodi koja se primenjuje u drugim ordinacijama. Primenom AHT metode, pacijent ne mora da čeka ciklus ponovnog izrastanja već kosa u velikom broju nastavi da raste odmah. Razlog je primena ATP-v Bioelementa koji folikul konstatno snabdeva neophodom energijom i održava vitalnim. Nakon implantacije kose, zahvaljući specijalno dizajniranom CHOI implantoru, pri implantaciji kose omogućava se potpuno prirodan izgled.

Po definiciji, FUE znači Folikularna jedinična ekstrakcija. Korišćenjem klasične FUE metode, nema specifičnog ili opšteg napretka u načinu postavljanja dlaka. Pinceta se najčesće koristi u procesu postavljanja, što može dovesti do šoka pa čak i do odumiranja implanta. Kod metode presađivanja kose koja je po korišćenju još starija (FUT ili STRIP metod) pri samom pravljenju reza veliki broj folikula se ošteti a samim tim su i neupotrebljivi.

U toku jednog dana – tretmana, hirurzi AHT metodom presađivanja kose mogu da ekstraktuju oko 5000 pojedinačnih dlaka mada se preporučuje maksimalan broj dlaka u toku dana nešto preko 3000 iz razloga da folikul ne bi izgubio vitalnost. Primenom AHT metode folikuli se izvlače pojedinačno dok kod primenom (FUT ili STRIP) metode transplantacije kose folikuli glave izvlače u skupinama od 10 i više dlaka što se odražavalo na neprirodan rezultat. Kod AHT metode šiša se samo deo iz koga se folikuli vade, u zavisnosti od obima intervencije, dok se deo u koji se kosa implantuje šiša samo ponekad. Kod starijih metoda pacijentima se obavezno mora ošišati kompletna regija poglavine.

- AHT metod primenjuje HEX panč koji je tenutno najveća inovacija u presađivanju kose. Oblik koji ne preseca folikul već ga izoluje. Razlika je u leguri - materijalu kao i oštrini. Što je panč kvalitetniji i oštriji manje traumatizuje kožu. Primer na linku ispod:

Hirurska operacija

- Prednosti AHT metode u odnosu na klasičan FUE metod jeste u primeni ATP-v BIOELEMENTA koji se direktno odražava na prezivljavanju folikula i krajnji rezultat. Da li se folikul odmah implantuje, odlaže u ATP-v ili Hypothermosol potpuno je sve jedno. Oba elementa produžavaju vitalnost folikula i dodatno ih pothranjuju dok je folikul izvan organizma. U standardnim procedurama presađivnja kose, folikul nakon 4 nedelje doživi "šok" a dlaka se zalomi kao materijal i opadne. Potrebno je 3-4 meseca da dlaka krene da izrasta ponovo, međutim, primenom AHT metode, veliki broj folikula ne doživi "šok" efekat te pacijent ne mora da čeka ciklus ponovnog izrastanja već kosa u velikom broju nastavi da raste odmah.

- PRP tretman koji se primenjuje je "Regenlab". To je najkvalietniji separator koji se može primeniti. Obnavlja ćelije i stimuliše kolagen, elastin, proteoglikana (Proteoglikani su posebna vrsta glikoproteina) i glikozaminoglikane (poznatiji i kao mukopolisaharidi) koji utiču na bolju prokrvljenost glave a samim tim utiču da se postojeći folikul bolje snabdeva neophodnim elementima. Hormon rasta potspešuje sintezu novih ćelija kože glave, rast i otporost folikula.

- Pored primene HEX panča, kvaliteta instrumenata i opreme, ono što je najvažnije je stručni kadar. U pojedinim klinikama, procedure rade medicinske sestre, dermatolozi ili tehničari a ne plastični hirurzi, stoga je i cena znatno niža. Dr Tanja Radenkov je jedini hirurg za trasnplantaciju kose u celom region koja je dobila poziv od predsednika Evropske Medicinske Asocijacije - EMA (dr Vincenzo Costigliola) da na Oksfodu održi predavanje o inovacijama u transplantaciji kose i primi nagradu “najbolja medicinska praksa“ u transplantaciji kose 2018-te godine.

Nagrada se dodeljuje u znak za odličnu reputaciju, sigurne i efikasne metode lečenja, visoko profesionalno medicinsko osoblje i savremenu opremu. Ova nagrada (Rose of Paracelsus) je dodeljena klinikama i doktorima čiji se profesionalizam potvrđuje, ne samo formalnim standardima već i poverenjem pacijenata.

https://www.ahttransplantacijakose.com/wp-content/uploads/2018/08/tabela.jpg