• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Sprečite jesenje opadanje kose

Sprečite jesenje opadanje kose

Evo na koji način možete da sprečite jesenje opadanje kose

Jesenje opadanje kose veoma je česta pojava kod žena. Nije uslovljeno vremenskim prilikama i ne predstavlja uvek veliki problem. Najčešće se javlja usled pojačane izloženosti sunčevim zracima.

UV zraci tokom leta ubrzavaju rast kose, te kosa postaje gušća nego inače.

Poznato je da kosa raste između dve i šest godina – u bilo kom trenutku 90 odsto vlasi raste, dok se ostatak nalazi u stanju mirovanja dva do šest meseci pre nego što ispadne. Potom, folikula vlasi miruje tri meseca pre nego što se ponovno pokrene ceo proces. Istraživanja sprovedena u Švedskoj pokazala su da kosa žena ulazi u takozvanu fazu mirovanja u julu i traje u proseku oko sto dana. Švedski naučnici veruju da telo zadržava kosu u tom periodu kako bi zaštitilo kožu od jakog letnjeg sunca, a nakon toga opada. Upravo iz tog razloga kosa u jesen pojačano opada, jer dolaz i do smene vlasi.

Uzroci jesenjeg opadanja kose

Tokom jesenjih meseci, formiraju se novi folikuli koji će zameniti stare dlake i ova faza uglavnom traje oko šest nedelja. Jesenje opadanje kose ne mora da predstavlja ozbiljan problem – može biti samo uobičajena kratkotrajna pojava za ovo doba godine. Ipak, može se desiti da je opadanje kose posledica nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji se ispoljio baš u jesen. Stoga, potrebno je da pratite stanje i utvrdite razlog opadanja.

Nega kose

Ukoliko ste tokom leta kvalitetno negovali kosu nemate razloga za brigu. Ipak, činjenica je da mnoge pripadnice lepšeg pola ne pridaju mnogo značaju tokom letnjeg perioda. Ako želite da vaša kosa ponovo zablista, veoma je važno da u ovom period koristite prirodne maske na bazi proteina za rekonstrukciju. Osim toga, za brži rast kose preporučuje se ispiranje kose čajem od žalfije, masiranje vlasišta uljem ruzmarina ili grožđa, kao i ispiranjem čajem od koprive.

Pročitajte još:

Top 5 saveta za opadanje kose
Transplantacija kose vraća samopouzdanje