• sr
Molerova 3, Beograd Ponedeljak - Petak 09:00-17:00 +381 66 012 666

Savremena metoda transplantacije kose - blog

Top 5 namirnica koje sprečavaju opadanje kose

Top 5 namirnica koje sprečavaju opadanje kose

U nastavku pročitajte top 5 namirnica koje sprečavaju opadanje kose

Opadanje kose je veoma česta pojava kod mnogih muškaraca i žena. Činjenica je da ova estetska poteškoća predstavlja veoma stresno iskustvo. Opadanje kose može da se uspori, pročitajte više!

Mnogo je uzroka koji izazivaju opadanje kose. Stoga, pre nego što započnete sa primenom odgovarajućih mera, neophodno je prvo otkriti uzrok ovog stanja. Do opadanja kose može doći usled hormonalnih promena, stresa, umora, neadekvatne ishrane… Brojna istraživanja pokazala su da neke vegetarijanske namirnice mogu sprečiti opadanje.

Namirnice koje sprečavaju opadanje kose

Ukoliko želite jaču i zdraviju kosu, savetujemo vam da u svoj jelovnik uvrstite sledeće namirnice koje će sprečiti opadanje kose i pospešiti zdravlje.

*Bademi
Ova namirnica izuzetno je bogata vitaminom E koji pospešuje rast kose. Osim toga, bademi su dobar izvor kalcijuma koji je veoma važan za zdravlje korena kose. U svom sastavu imaju i omega-3 masne kiseline koje čine kosu glatkom i svilenkastom.

*Smeđi pirinač
U svom sastavu, integralni ili smeđi pirinač sadrži znatne količine složenih ugljenih hidrata. Veoma je bogat vlaknima, kao i vitaminima B grupe koji potpoimažu zdravlje kose. Redovnim konzumiranjem ove namirnice sobnavlja se folikul dlake i stimuliše obnovu ćelija kose.

* Zeleno lisnato povrće
Namirnice poput spanaća, blitve i kelja predstavljaju dragocen izvor gvožđa, minerala koji jača kosu. Bogate su vitaminima A i C, kao vitaminima B kompleksa i cinkom.

* Citrusno voće
Poznato je da su citrusi izuzetan izvor vitamina C, te pomažu u proizvodnji kolagena koji omogućava brži rast kose. Ove namirnice poboljšavaju teksturu kose, oporavljaju je od oštećenja, te sprečavaju lomljenje dlake.

* Proso
Ova bezglutenska žitarica običluje hranljivim i lekovitim sastojcima. Veoma je bogata vlaknima, vitaminom E, gvožđemm i silicijumom koji pozitivno utiču na zdravlje kose. Proso u ishrani sprečava opadanje kose, krtost i lomljivost dlake.

Individualno je kako ove namirnice deluju na ostatak organizama ali svakako pozitivno utiču na opadanje kose i kvalitet iste.

Pročitajte još:
10 stvari koje bi trebalo da znate pre farbanja kose kod kuće!
Da li presađena kosa opada?