Trihologija

Trihologija je grana dermatologije koja se na naučnoj bazi bavi ispitivanjem zdravlja kose. Dakle, kada uzmemo u obzir da jedan od derivata kože folikul dlake,živi deo dlake se nalazi duboko u srednjem sloju kože koji se naziva derma.
Znači da se promenama na koži glave, kao i opadanju kose bavi dermatologija, tačnije posebna grana dermatologije koja se naziva trihologija.

Trihologija je grana dermatologije koja se bavi lečenjem bolesti  glave, a isto tako triholozi daju savete kako na najbolji način se brinuti o kosi. Trihologija se bavi  proučavanjem kose, tačnije njene strukture, bolesti kose i samog vlasišta.

Šta je trihoskopija?

Trihoskopija je uređaj pomoću kojeg će triholog da vam detaljno pregleda teme  glave i kosu. Trihoskopija  je uređaj koji nalikuje jednoj vrsti sonde i triholog trihoskopijom snima vaše teme i kosu. Trihoskopija je moderan mikroskop pomoću kojeg na monitoru  vidimo snimak našeg  temena, odnosno kose. Trihoskopija 100 puta uvećava i proučava strukturu u epidermisu, bazalnoj membrani i gornjem delu dermisa vlasišta i dlake.

Trihoskopija služi kako bi se što ranije otkrile bolesti i promene na temenu i u vlasištu kose. Omogućava nam uvid u strukturu dlake, strukturu folikula, koži vlasišta iliti interfolikularnom  delu, kao i krvne žile vlasišta.

Suva trihoskopija proučava i namenjena je dijagnostikovanju promena i bolesti same vlasi. Dok se trihoskopija uz primenu alkoholnog rastvora koristi za posmatranje i otkrivanje promena krvnih žila i pigmentiranih struktura.

Pročitajte još:
Šta je struktura kose i iz čega se sastoji
Zbog čega gubimo kosu?